Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Sdílená kola míří do Nového Jičína a Kopřivnice. Bude možné jezdit i mezi městy

Celý MS kraj |

Nový Jičín a Kopřivnice se stanou dalšími městy, která zavedou sdílená kola. Obě města na projektu spolupracují. Díky tomu se podařily snížit náklady na provoz a navíc bude možné s koly mezi městy přejíždět. Služba by měla ve městech fungovat zhruba od poloviny dubna.

Nový Jičín

Nový Jičín se stane dalším městem, které zavede sdílená kola. Radní města o tom rozhodli na svém včerejším jednání. Na celkem třiceti stanicích rozmístěných napříč městem a jeho místních částí bude občanům od půlky dubna k dispozici 75 jízdních kol společnosti Nextbike.

Ondřej Syrovátka (Zelení), místostarosta Nového Jičína: "Hlavním cílem zavedení sdílených kol je umožnit obyvatelům i návštěvníkům města pohybovat se pohodlně a rychle po městě a jeho místních částech. Věříme, že pro některé obyvatele to bude atraktivnější než použití automobilu. Každé kolo má 7 rychlostí tak, aby si případnou jízdu do kopce mohli vychutnat i ti méně trénovaníNa projektu spolupracujeme s Kopřivnicí, která službu zavádí zároveň s námi, což je v České republice rarita. Díky spolupráci se nám podařilo dosáhnout lepší ceny a jako bonus pro naše obyvatele také možnost přejezdu mezi oběma městy."

Lidé budou moci službu využívat do začátku prosince. Po tomto zkušebním provozu radnice vyhodnotí přínos a využití sdílených kol a zváží prodloužení sdílených kol i pro další období. Všichni uživatelé budou mít prvních 30 minut užívání kola zdarma, poté se účtuje sazba 18 korun za každou započatou půlhodinu.

Markéta Jánošíková, referentka Odboru rozvoje a investic, Nový Jičín: "Částka 18 korun je totožná s cenou jízdného MHD. Věříme, že nízkým poplatkem motivujeme i nerozhodné zájemce sdílená kola vyzkoušet. Rozmístění stanovišť bylo pečlivě vybráno tak, aby rovnoměrně pokrylo území města. Protože půjde o pilotní projekt, může se v budoucnu rozvržení stanic změnit."

Zájemci si po stažení aplikace Nextbike a aktivaci svého účtu budou moci najít nejbližší volné kolo. Po načtení QR kódu na kole se automaticky odemkne zámek a můžete se pohodlně přemístit z jedné strany města na druhou. Stejný projekt funguje již v mnoha dalších českých městech.

Kopřivnice

V Kopřivnici má služba začít fungovat od 8. dubna. Hlavním cílem zavedení sdílených kol je umožnit obyvatelům i návštěvníkům pohybovat se pohodlně a rychle po městě a jeho místních částech. Bikesharing doplňuje již existující veřejnou hromadnou dopravu a nabízí efektivní alternativu k individuální automobilové dopravě. Očekává se snížení přepravních časů pro pěší obyvatele, redukce automobilové dopravy v rámci města včetně místních částí a tím podpora udržitelné mobility.

Richard Petr, odbor rozvoje města Kopřivnice: "Cena pro uživatele sdíleného kola je následující, prvních 30 minut každé jízdy zdarma, což postačí pro většinu jízd po městě. Poté za každou započatou půlhodinu 18 korun."

Kopřivnice poskytla nejen většinu odstavných ploch pro sdílená kola, ale zároveň hradí za uživatele oněch prvních 30 minut provozu. Ve městě a místních částech bude k dispozici 75 kol na 30 stanovištích. Rozmístění stanovišť bylo vybráno tak, aby rovnoměrně pokrylo celé území města.

Ilona Mazalová, mluvčí Kopřivnice: "Uživatelé si po stažení aplikace Nextbike a aktivaci svého účtu budou moci najít nejbližší volné kolo. Po načtení QR kódu na kole se zámek automaticky odemkne a kolo je připraveno k použití. Smlouva s firmou Nextbike zahrnuje zajištění servisu a přemísťování kol, monitorování pohybu kol a parkování."
Richard Petr, odbor rozvoje města Kopřivnice: "Systém zavádíme ve spolupráci s Novým Jičínem, což nám umožnilo dosáhnout nižší ceny, protože firma část nákladů na servis a zajištění služby rozloží mezi obě města a také propojit oba systémy, a nabídnout tak uživatelům bonus v podobě možnosti přepravy mezi oběma městy."
Ilona Mazalová, mluvčí Kopřivnice: "Zavedení systému sdílených kol v Kopřivnici představuje důležitý krok směrem k udržitelné a efektivní dopravě ve městě. Tato iniciativa bude podporována a monitorována městem, aby co nejlépe sloužila potřebám obyvatel a přispívala k životnímu prostředí a kvalitě života v Kopřivnici."

Pilotní projekt skončí po osmi měsících od zahájení provozu, tedy začátkem prosince letošního roku. V případě, že o službu bude zájem, bude kopřivnice hledat provozovatele pro další roky.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek zjišťuje názor veřejnosti na sdílené koloběžky

17. srpna 2023 16:22 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Jaký máte názor na sdílené koloběžky? Na to se teď ptá Frýdek-Místek občanů formou anketního dotazníku v aplikaci Munipolis. Jeho vyhodnocení bude podkladem pro další jednání s provozovatelem služby ve městě.

Sdílená kola startují sezónu i ve Frýdku-Místku. Řeší se i propojení s dalšími městy

Oblíbená modrá sdílená kola se opět vrací do ulic Frýdku-Místku. Letos jich bude k dispozici opět 200. Součástí výpůjčního systému je i šest okolních obcí. A město dál jedná s provozovatelem o možnosti rozšíření dojezdové a výpůjční vzdálenosti i do dalších měst, jako je například Ostrava.

Dotace i letos podpoří nákup hybridních aut ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek opět podpoří nákup hybridních aut, která si mohou pořídit obyvatelé. Na program je vyčleněno 5 milionů korun a každý žadatel může na nový vůz získat dotaci až 75 tisíc korun. Žádosti mohou zájemci podávat do konce března.


Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 2024

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 24. Určen byl mládeži ve věku 11 až 18 let a zúčastnili se ho boxeři i z Německa a Skotska.


Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Hasiči v noci na Bruntálsku bojovali s požárem štěpky

Včera 19:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Co bylo příčinou požáru štěpky uskladněné ve Staré Vsi na Bruntálsku, se snaží od čtvrtečního časného rána zjistit hasičský vyšetřovatel. Oheň hasilo pět jednotek.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

Včera 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Kalmarsund Floorball Cup vyhrál tým z Horní Suché, noční oslava po příjezdu byla velká

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

Nenechávejte v autech nic cenného. Zloděj během pár dní vykradl 16 vozidel v Ostravě

Včera 11:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Dnes máme dobrou zprávu pro majitele vozidel. Ostravským policistům se podařilo zadržet zloděje, který během pár dní vykradl 16 aut. Zároveň je to ale pro řidiče výstraha, aby nenechávali v autech nic cenného, protože právě viditelné věci pachatele přilákaly.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

Včera 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.

Dobrovolníci sbírali odpad v části Beskyd

Turisticky velmi oblíbené Beskydy jsou zase o něco čistější. Stovky dobrovolníků se zapojily do jarního úklidu, který probíhal na mnoha místech. My jsme se byli podívat na Prašivé, Ondřejníku a v Ostravici.

Dvojici zlodějů policisté zadrželi krátce po vloupání v Havířově

Včera 7:36 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na podezřelou dvojici vynášející věci z areálu firmy byli přes linku 158 upozorněni policisté z obvodního oddělení v Havířově-Šumbarku. O chvíli později už byli pachatelé zadrženi.

Dům v Morávce byl v ohrožení kvůli požáru ohřívače bazénové vody

Včera 7:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pět hasičských jednotek zasahovalo ve středu před polednem u požáru ohřívače vody do bazénu a garáže rodinného domu v Morávce. Dům hasiči svým rychlým zásahem zachránili, přesto majitelům vznikla škoda za zhruba 700 tisíc korun.

41 producentů z MS kraje bojovalo se 129 výrobky o značku Regionální potravina

Regionální potravina 2024. O prestižní, celostátní ocenění každoročně bojují desítky producentů z MS kraje. Letos se jich zúčastnilo 41 s téměř 130 výrobky.

Sdílená kola míří do Nového Jičína a Kopřivnice. Bude možné jezdit i mezi městy
Vydáno 29. března 2024 13:32, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Nový Jičín a Kopřivnice se stanou dalšími městy, která zavedou sdílená kola. Obě města na projektu spolupracují. Díky tomu se podařily snížit náklady na provoz a navíc bude možné s koly mezi městy přejíždět. Služba by měla ve městech fungovat zhruba od poloviny dubna.

zdroj foto: nextbike Czech Republic

Nový Jičín

Nový Jičín se stane dalším městem, které zavede sdílená kola. Radní města o tom rozhodli na svém včerejším jednání. Na celkem třiceti stanicích rozmístěných napříč městem a jeho místních částí bude občanům od půlky dubna k dispozici 75 jízdních kol společnosti Nextbike.

Ondřej Syrovátka (Zelení), místostarosta Nového Jičína: "Hlavním cílem zavedení sdílených kol je umožnit obyvatelům i návštěvníkům města pohybovat se pohodlně a rychle po městě a jeho místních částech. Věříme, že pro některé obyvatele to bude atraktivnější než použití automobilu. Každé kolo má 7 rychlostí tak, aby si případnou jízdu do kopce mohli vychutnat i ti méně trénovaníNa projektu spolupracujeme s Kopřivnicí, která službu zavádí zároveň s námi, což je v České republice rarita. Díky spolupráci se nám podařilo dosáhnout lepší ceny a jako bonus pro naše obyvatele také možnost přejezdu mezi oběma městy."

Lidé budou moci službu využívat do začátku prosince. Po tomto zkušebním provozu radnice vyhodnotí přínos a využití sdílených kol a zváží prodloužení sdílených kol i pro další období. Všichni uživatelé budou mít prvních 30 minut užívání kola zdarma, poté se účtuje sazba 18 korun za každou započatou půlhodinu.

Markéta Jánošíková, referentka Odboru rozvoje a investic, Nový Jičín: "Částka 18 korun je totožná s cenou jízdného MHD. Věříme, že nízkým poplatkem motivujeme i nerozhodné zájemce sdílená kola vyzkoušet. Rozmístění stanovišť bylo pečlivě vybráno tak, aby rovnoměrně pokrylo území města. Protože půjde o pilotní projekt, může se v budoucnu rozvržení stanic změnit."

Zájemci si po stažení aplikace Nextbike a aktivaci svého účtu budou moci najít nejbližší volné kolo. Po načtení QR kódu na kole se automaticky odemkne zámek a můžete se pohodlně přemístit z jedné strany města na druhou. Stejný projekt funguje již v mnoha dalších českých městech.

Kopřivnice

V Kopřivnici má služba začít fungovat od 8. dubna. Hlavním cílem zavedení sdílených kol je umožnit obyvatelům i návštěvníkům pohybovat se pohodlně a rychle po městě a jeho místních částech. Bikesharing doplňuje již existující veřejnou hromadnou dopravu a nabízí efektivní alternativu k individuální automobilové dopravě. Očekává se snížení přepravních časů pro pěší obyvatele, redukce automobilové dopravy v rámci města včetně místních částí a tím podpora udržitelné mobility.

Richard Petr, odbor rozvoje města Kopřivnice: "Cena pro uživatele sdíleného kola je následující, prvních 30 minut každé jízdy zdarma, což postačí pro většinu jízd po městě. Poté za každou započatou půlhodinu 18 korun."

Kopřivnice poskytla nejen většinu odstavných ploch pro sdílená kola, ale zároveň hradí za uživatele oněch prvních 30 minut provozu. Ve městě a místních částech bude k dispozici 75 kol na 30 stanovištích. Rozmístění stanovišť bylo vybráno tak, aby rovnoměrně pokrylo celé území města.

Ilona Mazalová, mluvčí Kopřivnice: "Uživatelé si po stažení aplikace Nextbike a aktivaci svého účtu budou moci najít nejbližší volné kolo. Po načtení QR kódu na kole se zámek automaticky odemkne a kolo je připraveno k použití. Smlouva s firmou Nextbike zahrnuje zajištění servisu a přemísťování kol, monitorování pohybu kol a parkování."
Richard Petr, odbor rozvoje města Kopřivnice: "Systém zavádíme ve spolupráci s Novým Jičínem, což nám umožnilo dosáhnout nižší ceny, protože firma část nákladů na servis a zajištění služby rozloží mezi obě města a také propojit oba systémy, a nabídnout tak uživatelům bonus v podobě možnosti přepravy mezi oběma městy."
Ilona Mazalová, mluvčí Kopřivnice: "Zavedení systému sdílených kol v Kopřivnici představuje důležitý krok směrem k udržitelné a efektivní dopravě ve městě. Tato iniciativa bude podporována a monitorována městem, aby co nejlépe sloužila potřebám obyvatel a přispívala k životnímu prostředí a kvalitě života v Kopřivnici."

Pilotní projekt skončí po osmi měsících od zahájení provozu, tedy začátkem prosince letošního roku. V případě, že o službu bude zájem, bude kopřivnice hledat provozovatele pro další roky.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042325/sdilena-kola-miri-do-noveho-jicina-a-koprivnice-bude-mozne-jezdit-i-mezi-mesty