Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Rekonstrukce bitvy z roku 1939 o Czajankova kasárna ve Frýdku-Místku měla velký ohlas

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

O víkendu zaplnily české a německé historické vojenské jednotky Faunapark ve Frýdku-Místku. Vedle v areálu ředitelství Slezanu pak proběhla rekonstrukce samotné bitvy o Czajankova kasárna.

14. března roku 1939 přijela německá jednotka Wehrmachtu před Czajankova kasárna ve Frýdku-Místku a měla je zabrat. Vojín Sagan na vrátnici ale odstartoval na Němce palbu, která bleskově zmobilizovala celý 8. pěší pluk v kasárnách.

Viktor Grossmann, vojenský historik: "Bitva o Czajankova kasárna byla zajímavá tím, že ji nečekala ani jedna strana. To byl boj z chodu, kdy ani Němci nebo Čechoslováci netušili, že by k něčemu takovému mohlo dojít. Další věc byla, že jak na německé straně, tak na československé bojovali záložáci, z velké části. Samozřejmě tam byli i profesionálové, ale byla tam spousta chlapů, kteří ještě neměli ten výcvik. Ani Němci, ani Čechoslováci. Takže to bylo takové dost divoké ta přestřelka. Němci tam udělali několik naprosto fatálních chyb, že si nezjistili síly, postupovali velmi zbrkle. Naopak Čechoslováci zase bojovali s tím, co měli. A to bylo pár nábojů. I slepé náboje během bitvy použili, aby je pak odstrašili. Aby je odrazili od kasáren. Tak stříleli i slepými."

Kluby vojenské historie pomohly v areálu ředitelství Slezanu po 85 letech co nejvěrněji bitvu zrekonstruovat. Pomohly dobové dokumenty a svědectví.

Viktor Grossmann, vojenský historik: "No a bohužel ta přestřelka skončila tak, jak skončit musela. To znamená, že nakonec československý bílý prapor, velitel kapituluje, protože dochází munice a došlo mu, že v žádném případě není šance, aby kdokoliv přišel těm chlapů pomoct. Takže to takovým způsobem zakončili. Ale byl to opravdu boj se ctí, protože ty své kasárna nevydali bez boje. Což nakonec uznali i Němci a ty dotyčné později propouští. Takže, nebyly za to žádné tresty smrti nebo něco podobného."
Jan Labák, předseda Klubu vojenské historie Chotěbuz: "Byla to jediná jednotka v celém Československu, která se té německé okupaci postavila. Budeme se snažit zrekapitulovat i část toho dne. I činnost vojáků v kasárnách, kdy museli vykonávat práce, cvičení."
Anketa: 1.) "Bylo to dobré." – Co se vám na tom nejvíc líbilo? – "Střelba asi."
Anketa: 2.) "Bylo to super. Miluju takové válečné věci, takže za mě to byla nejlepší věc." – Co bylo na tom nejvíce zajímavé? – "Asi ten obrněný vůz."
Anketa: 3.) "Celkově, provedení, že do toho investují kluci spousty vlastní energie, spousty vlastních peněz a myslím si, že je fajn, že se takové akce ještě pořádají, abychom o svojí historii občas něco věděli."

Po celý den mohli lidé obdivovat ve Faunaparku vojáky v dobových uniformách i jejich výzbroj a další techniku.

Jan Labák, předseda Klubu vojenské historie Chotěbuz: "Dále je tady možno vidět i pár kusů vojenské techniky. Jak německé, tak československé. A v neposlední řadě tady máme různé dobové tábory. Ať československé, tak i německé. Ale i tady máme ukázku vojáků, takzvané Svobodovy armády, 1. československého armádního sboru v sovětském svazu. A to z toho důvodu, že několik občanů z Frýdku-Místku v této jednotce sloužilo a padlo. Dále potom tady máme na ukázku i malý stánek, ve kterém představujeme československou lidovou armádu. A to z toho důvodu, že Frýdek byl posádkovým městem až do roku 1994."
Viktor Grossmann, vojenský historik: "Byl tady zajímavý kanón Pak 35/36 v ráží 37 mm, aby se to nepletlo. No a je to reálná replika. Stejně tak tady byla použita reálná replika německého průzkumného obrněného vozidla SdKfz 222. No byli zde vojáci na koních, byli zde vojáci s těžkými kulomety, lehkými kulomety a tak dále."
Jan Labák, předseda Klubu vojenské historie Chotěbuz: "Asi takový nejzajímavější kousek, který tu máme, je československý tank vzor 33, který se používal v československé prvorepublikové armádě. Tento tank samozřejmě nezasáhl do bojů o Czajankova kasárna, ale vzali jsme ho tady proto, abychom ho lidem ukázali. Jak ta technika tenkrát vypadala a do čeho se vyvinula."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já jsem moc rád, že rekonstrukci bitvy o Czajankova kasárna navštívilo tolik občanů města i lidé, kteří přijeli z větší dálky. Nakonec vydrželo i to počasí. Myslím, že akce se velmi povedla. A já už sem to říkal několikrát. Jsem moc rád, když se spojí dvě věci. Udělá se akce, která je populární, ale zároveň je připravena erudovaně a opravdu věrně rekonstruuje ty události, které pro dnešní dny mají velký význam."

V rámci samotné bitvy v roce 1939 nebyli na české straně žádní mrtví, pouze dva lehce zranění. Naopak na německé straně se uvádí až 18 mrtvých, šest desítek zraněných i poškozené obrněné vozidlo.

Nahlásit chybu


K tématu

Ve Frýdku-Místku proběhne rekonstrukce bitvy o Czajankova kasárna

Frýdek-Místek si letos připomene 85 let od hrdinného odboje vojáků z Czajankových kasáren. Ve čtvrtek odpoledne proběhne pietní akt a v sobotu také rekonstrukce samotného boje s bohatým celodenním programem ve Faunaparku.

Ve Frýdku-Místku se poklonili u památníku hrdinným obráncům kasáren

Vedení města společně s řadou významných hostů a spolků i veřejností uctilo památku 85. výročí boje o Czajankova kasárna. Nejprve se všichni sešli ve čtvrtek u památníku v Místku.

Slezské zemské muzeum nejen akcí Drahany 1945 ukazuje, jak je válka hrozivá

14. srpna 2023 10:40 | Celý MS kraj | Petra Dorazilová

Události 2. světové války připomíná Slezské zemské muzeum Opava především památníkem v Hrabyni, který byl v dubnu otevřen po roční rekonstrukci. Kromě toho se podílí také na pořádání různých vojenských ukázek, teď v srpnu to byla akce Drahany 1945.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Dnes 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Dnes 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Dnes 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Vrátní

Sviadnov Nástup: od 20. května 2024 od 25 000 do 32 000 Kč/měsíc

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

TIC Frýdek-Místek připravilo nové cesty k poznání historie textilního průmyslu

Turistické informační centrum Frýdek-Místek otevírá další nové cesty k poznání historie textilního průmyslu. Opět probíhají oblíbené jízdy historickým autobusem s návštěvou bývalých textilních areálů. Připravena je také nová trasa, která propojí historické památky s moderními prvky.

Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

14. května 2024 9:52 | Jablunkov | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Rekonstrukce bitvy z roku 1939 o Czajankova kasárna ve Frýdku-Místku měla velký ohlas
Vydáno 18. března 2024 14:14, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
O víkendu zaplnily české a německé historické vojenské jednotky Faunapark ve Frýdku-Místku. Vedle v areálu ředitelství Slezanu pak proběhla rekonstrukce samotné bitvy o Czajankova kasárna.

14. března roku 1939 přijela německá jednotka Wehrmachtu před Czajankova kasárna ve Frýdku-Místku a měla je zabrat. Vojín Sagan na vrátnici ale odstartoval na Němce palbu, která bleskově zmobilizovala celý 8. pěší pluk v kasárnách.

Viktor Grossmann, vojenský historik: "Bitva o Czajankova kasárna byla zajímavá tím, že ji nečekala ani jedna strana. To byl boj z chodu, kdy ani Němci nebo Čechoslováci netušili, že by k něčemu takovému mohlo dojít. Další věc byla, že jak na německé straně, tak na československé bojovali záložáci, z velké části. Samozřejmě tam byli i profesionálové, ale byla tam spousta chlapů, kteří ještě neměli ten výcvik. Ani Němci, ani Čechoslováci. Takže to bylo takové dost divoké ta přestřelka. Němci tam udělali několik naprosto fatálních chyb, že si nezjistili síly, postupovali velmi zbrkle. Naopak Čechoslováci zase bojovali s tím, co měli. A to bylo pár nábojů. I slepé náboje během bitvy použili, aby je pak odstrašili. Aby je odrazili od kasáren. Tak stříleli i slepými."

Kluby vojenské historie pomohly v areálu ředitelství Slezanu po 85 letech co nejvěrněji bitvu zrekonstruovat. Pomohly dobové dokumenty a svědectví.

Viktor Grossmann, vojenský historik: "No a bohužel ta přestřelka skončila tak, jak skončit musela. To znamená, že nakonec československý bílý prapor, velitel kapituluje, protože dochází munice a došlo mu, že v žádném případě není šance, aby kdokoliv přišel těm chlapů pomoct. Takže to takovým způsobem zakončili. Ale byl to opravdu boj se ctí, protože ty své kasárna nevydali bez boje. Což nakonec uznali i Němci a ty dotyčné později propouští. Takže, nebyly za to žádné tresty smrti nebo něco podobného."
Jan Labák, předseda Klubu vojenské historie Chotěbuz: "Byla to jediná jednotka v celém Československu, která se té německé okupaci postavila. Budeme se snažit zrekapitulovat i část toho dne. I činnost vojáků v kasárnách, kdy museli vykonávat práce, cvičení."
Anketa: 1.) "Bylo to dobré." – Co se vám na tom nejvíc líbilo? – "Střelba asi."
Anketa: 2.) "Bylo to super. Miluju takové válečné věci, takže za mě to byla nejlepší věc." – Co bylo na tom nejvíce zajímavé? – "Asi ten obrněný vůz."
Anketa: 3.) "Celkově, provedení, že do toho investují kluci spousty vlastní energie, spousty vlastních peněz a myslím si, že je fajn, že se takové akce ještě pořádají, abychom o svojí historii občas něco věděli."

Po celý den mohli lidé obdivovat ve Faunaparku vojáky v dobových uniformách i jejich výzbroj a další techniku.

Jan Labák, předseda Klubu vojenské historie Chotěbuz: "Dále je tady možno vidět i pár kusů vojenské techniky. Jak německé, tak československé. A v neposlední řadě tady máme různé dobové tábory. Ať československé, tak i německé. Ale i tady máme ukázku vojáků, takzvané Svobodovy armády, 1. československého armádního sboru v sovětském svazu. A to z toho důvodu, že několik občanů z Frýdku-Místku v této jednotce sloužilo a padlo. Dále potom tady máme na ukázku i malý stánek, ve kterém představujeme československou lidovou armádu. A to z toho důvodu, že Frýdek byl posádkovým městem až do roku 1994."
Viktor Grossmann, vojenský historik: "Byl tady zajímavý kanón Pak 35/36 v ráží 37 mm, aby se to nepletlo. No a je to reálná replika. Stejně tak tady byla použita reálná replika německého průzkumného obrněného vozidla SdKfz 222. No byli zde vojáci na koních, byli zde vojáci s těžkými kulomety, lehkými kulomety a tak dále."
Jan Labák, předseda Klubu vojenské historie Chotěbuz: "Asi takový nejzajímavější kousek, který tu máme, je československý tank vzor 33, který se používal v československé prvorepublikové armádě. Tento tank samozřejmě nezasáhl do bojů o Czajankova kasárna, ale vzali jsme ho tady proto, abychom ho lidem ukázali. Jak ta technika tenkrát vypadala a do čeho se vyvinula."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já jsem moc rád, že rekonstrukci bitvy o Czajankova kasárna navštívilo tolik občanů města i lidé, kteří přijeli z větší dálky. Nakonec vydrželo i to počasí. Myslím, že akce se velmi povedla. A já už sem to říkal několikrát. Jsem moc rád, když se spojí dvě věci. Udělá se akce, která je populární, ale zároveň je připravena erudovaně a opravdu věrně rekonstruuje ty události, které pro dnešní dny mají velký význam."

V rámci samotné bitvy v roce 1939 nebyli na české straně žádní mrtví, pouze dva lehce zranění. Naopak na německé straně se uvádí až 18 mrtvých, šest desítek zraněných i poškozené obrněné vozidlo.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000042098/rekonstrukce-bitvy-z-roku-1939-o-czajankova-kasarna-ve-frydkumistku-mela-velky-ohlas