Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Porodnice Nemocnice ve Frýdku-Místku má nový porodní gauč

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Pohodlný porod v jakékoliv poloze. Novinka, kterou v porodnici frýdecko-místecké nemocnice umožňuje speciální porodní gauč. Jeho největší výhodou je maximální variabilita, ženám umožňuje maximální uvolnění a zvyšuje šance na porod bez komplikací.

Porodnice Nemocnice ve Frýdku-Místku patří mezi jedno z vyhledávaných míst, kde chtějí budoucí maminky přivézt na svět své děti. Stále tady proto pracují na tom, aby zlepšovali komfort porodnice. Aktuálně začali používat nový porodní gauč z Velké Británie.

Irena Peřinová, staniční sestra Porodnice Nemocnice ve Frýdku-Místku: "To křeslo nám umožňuje to, že maminka může mít různé přirozené polohy v průběhu toho porodního děje. Jak v první době porodní, tak ve druhé době porodní. Gauč se dá různě napolohovat. Maminka si může volit tu poloho v průběhu, měnit ji. Takže jí nabízíme různé možnosti těch poloh a další výhodou je to, že ten partner se může celého porodního děje blízce účastnit. Že může sedět za tou maminkou, lehnout si k ní, masírovat a pomáhat jí v průběhu celého toho porodu."
Marta Ondříčková, porodní asistentka Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Určitě jsme z toho nadšení. Je to naprostá svoboda pohybu a polohy pro ženu, kdy ženy to využívají a přejí si takové nějaké spontánní polohy, do které dospějí během toho průběhu toho porodu. Takže gauč je měkký, polohovatelný, naprostá svoboda pro tu ženu."

Porodní gauč vyšel na zhruba 170 tisíc korun. Do českých nemocnic začal pronikat teprve od podzimu loňského roku. Úplně první byl ve Fakultní nemocnici Ostrava a postupně se dostává i do dalších porodnic.

Irena Peřinová, staniční sestra Porodnice Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Dá se to opravdu různě napolohovat a dá se to využívat i po samotném porodu, ty dvě hodiny, kdy maminka kojí, bonduje, má miminko celou dobu u sebe a ten partner může být s nimi. Může si přilehnout a být nápomocen i s tím kojením a podobně. Nebo může, pokud je maminka hodně unavená, bondovat i ten partner."

Dnes už to není jen o klasickém porodním křesle. Porodnice se snaží rodičkám zajistit pohodlné domácké prostředí. A hlavně rozsáhlou možnost volby.

Marta Ondříčková, porodní asistentka Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Ano, máme i další možnosti. Dále máme takovou porodní stoličku, která je hodně využívaná, je taková přirozená, kdy žena má pocit, že opravdu sedí. A dobře se jí u toho tlačí. Různě se může u toho i napolohovat. Dále máme samozřejmě. Porod je možný do vody, takže máme i porodní vanu, která je hodně využívaná. Pak máme aromaterapie, ženy mohou využít napářku bylinnou, takže opravdu je možností spousta. Muzikoterapie, takže opravdu máme možností hodně."

Ve frýdecko-místecké porodnici se loni narodilo 1 032 dětí.

Nahlásit chybu


K tématu

Den urologické prevence přilákal do Nemocnice ve Frýdku-Místku desítky pacientů

9. listopadu 2023 13:27 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Prevence je důležitá v každém věku. Zvláště v případě pacientů s určitou mírou rizika. Nemocnice ve Frýdku-Místku se opět po roce zaměřila na mužské zdraví. O Den urologické prevence byl opět velký zájem. Muži se mohli zdarma a bez objednání vyšetřit.

Beskydský endoskopický workshop vzdělával ve Frýdku-Místku lékaře z celé země

2. října 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Umělá inteligence v endoskopii a další novinky z oblasti moderních technologií při léčbě a diagnostice. To byla hlavní témata dalšího ročníku Beskydského endoskopického workshopu, který už léta vzdělává lékaře a sestry z celé České republiky. Letos opět nechyběl ani důraz na prevenci.

Nemocnice ve Frýdku-Místku má moderní skiaskopicko-skigrafický komplet

25. září 2023 16:19 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nemocnice ve Frýdku-Místku otevřela nové pracoviště se skiaskopicko-skigrafickým komplexem. Díky tomu je možné u pacientů na jednom místě provézt řadu vyšetření během jednoho výkonu. Vybudování stálo 34 milionů korun.


Opavské Senior taxi už má 1300 zaregistrovaných klientů. Služba je mezi seniory velmi oblíbená

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

Hasiči kličkovali Novým Jičínem, testovali průjezd ulic

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Majitelé s dobrovolníky společně zachránili a rekonstruují zlatorudnou chalupu v Suché Rudné

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Dívka spadla z koně, muž se poranil bruskou, dalšího našli v kolejišti

Dnes 9:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali ve středu u několika velmi vážných úrazů na několika místech Moravskoslezského kraje. Vyjížděly k nim pozemní posádky a startoval také vrtulník letecké záchranné služby.

Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Včera 10:38 | Ostrava-Vítkovice | Jiří Cileček

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Historická rekonstrukce v Zábřehu připomněla osvobozování Ostravy

7. května 2024 13:59 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Jak se ke konci druhé světové války osvobozovala Ostrava mohli díky ukázky s využitím těžké techniky vidět návštěvníci sobotní Bojové cesty. Jednalo se součást třídenního programu, který připomínal postup 1. Československé tankové brigády.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Lidé bez domova uklízejí za stravenky Frýdek-Místek. Město chce projekt rozšířit

Lidé bez domova mají velký zájem pravidelně uklízet Frýdek-Místek. Za odvedenou práci totiž dostávají stravenky. Aktuálně se uklízí jednou týdně dvě hodiny. Město chce program rozšířit. Uklízelo by se dva dny v týdnu a zapojilo by se více lidí bez domova.

Akademie Podnikej F-M radila drobným podnikatelům s výzdobou výloh a poutavými texty

Vzdělávací akademie pro obchodníky Podnikej F-M radí už několik let drobným podnikatelům ve městě. Na posledním workshopu se zaměřila na to, jak správně vyzdobit výlohu nebo napsat poutavou ceduli. Sledovat moderní trendy je totiž podle odborníků velmi důležité.

Žáci ZUŠ Frýdek-Místek vyhráli krajskou soutěž tanečních a jazzových orchestrů

Na 300 žáků základních uměleckých škol z celého kraje soutěžilo v Havířově na postupové soutěži orchestrů. Absolutním vítězem se stal orchestr z Frýdku-Místku, který díky tomu postoupil do celostátního kola soutěže.

David Palkovský přivezl z US Open v pickleballu čtvrté místo

7. května 2024 20:30 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Jedním z menších, ale nejrychleji se rozšiřujících sportů na světě je pickleball. Vznikl v roce 1965 v USA a v posledních letech zakořenil i u nás. Baštou pickleballu v našem kraji je Dobrá u Frýdku-Místku. Zatím se zde provozuje tento mladý sport v hale, ale velmi brzy vyroste velký venkovní areál specializovaný právě na pickleball.

Na náměstí ve Frýdku-Místku soutěžili hasiči ve vyprošťování

Náměstí ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letošního krajského kola soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů ve vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Žádná ze soutěžících jednotek předem nevěděla, jak vážně bude zraněna posádka auta. Nejlépe zásah zvládli hasiči z Třince, kteří postupují na Mistrovství České republiky.

Hasiči z celého kraje soutěžili ve Frýdku-Místku ve vyprošťování lidí z havarovaných aut

Zámecké náměstí ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letošního krajského kola soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů ve vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Žádná ze soutěžících jednotek předem nevěděla, jak vážně bude zraněna posádka auta.

Porodnice Nemocnice ve Frýdku-Místku má nový porodní gauč
Vydáno 4. dubna 2024 15:37, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Pohodlný porod v jakékoliv poloze. Novinka, kterou v porodnici frýdecko-místecké nemocnice umožňuje speciální porodní gauč. Jeho největší výhodou je maximální variabilita, ženám umožňuje maximální uvolnění a zvyšuje šance na porod bez komplikací.

Porodnice Nemocnice ve Frýdku-Místku patří mezi jedno z vyhledávaných míst, kde chtějí budoucí maminky přivézt na svět své děti. Stále tady proto pracují na tom, aby zlepšovali komfort porodnice. Aktuálně začali používat nový porodní gauč z Velké Británie.

Irena Peřinová, staniční sestra Porodnice Nemocnice ve Frýdku-Místku: "To křeslo nám umožňuje to, že maminka může mít různé přirozené polohy v průběhu toho porodního děje. Jak v první době porodní, tak ve druhé době porodní. Gauč se dá různě napolohovat. Maminka si může volit tu poloho v průběhu, měnit ji. Takže jí nabízíme různé možnosti těch poloh a další výhodou je to, že ten partner se může celého porodního děje blízce účastnit. Že může sedět za tou maminkou, lehnout si k ní, masírovat a pomáhat jí v průběhu celého toho porodu."
Marta Ondříčková, porodní asistentka Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Určitě jsme z toho nadšení. Je to naprostá svoboda pohybu a polohy pro ženu, kdy ženy to využívají a přejí si takové nějaké spontánní polohy, do které dospějí během toho průběhu toho porodu. Takže gauč je měkký, polohovatelný, naprostá svoboda pro tu ženu."

Porodní gauč vyšel na zhruba 170 tisíc korun. Do českých nemocnic začal pronikat teprve od podzimu loňského roku. Úplně první byl ve Fakultní nemocnici Ostrava a postupně se dostává i do dalších porodnic.

Irena Peřinová, staniční sestra Porodnice Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Dá se to opravdu různě napolohovat a dá se to využívat i po samotném porodu, ty dvě hodiny, kdy maminka kojí, bonduje, má miminko celou dobu u sebe a ten partner může být s nimi. Může si přilehnout a být nápomocen i s tím kojením a podobně. Nebo může, pokud je maminka hodně unavená, bondovat i ten partner."

Dnes už to není jen o klasickém porodním křesle. Porodnice se snaží rodičkám zajistit pohodlné domácké prostředí. A hlavně rozsáhlou možnost volby.

Marta Ondříčková, porodní asistentka Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Ano, máme i další možnosti. Dále máme takovou porodní stoličku, která je hodně využívaná, je taková přirozená, kdy žena má pocit, že opravdu sedí. A dobře se jí u toho tlačí. Různě se může u toho i napolohovat. Dále máme samozřejmě. Porod je možný do vody, takže máme i porodní vanu, která je hodně využívaná. Pak máme aromaterapie, ženy mohou využít napářku bylinnou, takže opravdu je možností spousta. Muzikoterapie, takže opravdu máme možností hodně."

Ve frýdecko-místecké porodnici se loni narodilo 1 032 dětí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000042408/porodnice-nemocnice-ve-frydkumistku-ma-novy-porodni-gauc