Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Policisté ve Frýdlantě zasahovali proti nebezpečnému teroristovi, který svůj útok živě streamoval

Frýdlant nad Ostravicí |

Muž s mačetou, který ve středu odpoledne procházel Frýdlantem nad Ostravicí, mohl zabít několik lidí. Jak vyplývá z jeho profilu na sociální síti, na akci se předem pečlivě připravoval. Na videích mimo jiné dokumentoval svou zbraň, kterou následně i použil proti zasahujícím policistům.

Záznam z kamery pachatele. Zdroj: twitter.com/GeorgeTheFitter

Muž spustil vysílání a zamířil k čerpací stanici. Tam obsluze sdělil, že jejich stanice už bude zase brzy v českém vlastnictví. Hanlivě se přitom vyjadřoval vůči polskému vlastníkovi. Od čerpací stanice pak zamířil do města. To už však byly na cestě policejní hlídky.

Video, které muž živě streamoval na internet, zachytilo, jak policisté vyzývají agresora k odložení mačety a aby se vzdal. Jejich opakované výzvy však muž zcela ignoroval. Přítomnost policistů však poutala mužovu pozornost, a pokud měl v plánu jiné cíle, pak mu je svým zákrokem zmařili.

Ozbrojený, patrně psychicky narušený muž, mohl zaútočit už na čerpací stanici, v kterékoli prodejně u silnice, kterou procházel, nebo na kohokoli, koho by na chodníku potkal.

Pavla Jiroušková, mluvčí PČR MS kraje: "Policisté použili proti pachateli opakované výzvy, slzotvorný prostředek, hmaty, chvaty, hrozbu namířenou střelnou zbraní, taser a následně pouta. Nebyla použita střelná zbraň."

I po zásazích slzným plynem muž pokračoval proti policistům, přes železniční přejezd se dostal do prostoru křižovatky, kde se do akce zapojili další policisté. Společně pak muže zpacifikovali poblíž chodníku. Po zasažení výbojem elektrického paralyzéru násilník zkolaboval a musel být oživován. První pomoc mu nejdříve poskytovali policisté a následně záchranná služba. Muž ovšem na místě zemřel.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MS kraje: "Záchranáři pokračovali v jeho záchraně rozšířenu resuscitací, nicméně zasahující lékař konstatoval smrt pacienta."

Nyní probíhající vyšetřování bude prokazovat, zda policisté postupovali správně. Přesvědčivým argumentem v jejich prospěch budou nejen svědectví přihlížejících lidí, ale především videozáznamy, které pořídili svědci, ale také samotný agresor. Se zbraní v ruce poměrně dlouhou dobu nereagoval na výzvy policistů, přímo je ohrožoval a mohl ohrozit i další lidi.

V historii se jedná patrně o první případ, kdy pachatel takto závažného útoku svůj čin streamoval na internet. Dosud známé případ pocházejí ze zahraničí. Bez rychlého zákroku policistů však mohl frýdlantský útok skončit zabíjením nevinných lidí v přímém přenosu.

Lidé mají v paměti například útok Barbory Orlové v Havířově proti dětem v havířovské základní škole, kde těžce pobodala vychovatelku a později v dalším schizofrenickém amoku zabila studenta ve Žďáru nad Sázavou. 

Tragicky skončil útok vyšinutého ozbrojence Ctirada Vitáska ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Střelbou tam zabil sedm lidí.

Už jen při posouzení videozáznamů se dá předpokládat, že vyšetřování neprokáže pochybení policistů. Přesto bude tento případ pojímán jako ukázkový, aby zakročující policisté předpokládali, že útočníci mohou své počínání živě přenášet na internet a i tím mohou být hnáni k dokončení svého záměru.

Nahlásit chybu


K tématu

Recidivista kvůli dluhům přepadl zlatnictví v Kopřivnici, chytili ho do 24 hodin

30. května 2023 9:54 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dluhy dohnaly 31letého recidivistu k loupežnému přepadení. S nožem v ruce přepadl zlatnictví v Kopřivnici a utekl se šperky za 420 tisíc korun. Okamžitě je prodal v Ostravě, poplatil dluhy a zbytek utratil. Kriminalisté si pro něj přišli do 24 hodin. V rejstříku trestů má přitom už 10 záznamů.

Svědek pomohl policistům v Ostravě dopadnout dva muže při vloupání

29. května 2023 15:54 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Viděl dva muže, jak se snaží vloupat do vinotéky v Ostravě. Okamžitě proto přivolal policii. Ta pachatele zadržela přímo při činu. Kriminalisté pak zjistili, že na jednoho z mužů mají spadeno delší dobu, vloupal se totiž do 14 objektů a způsobil škodu přes půl milionu korun. Navíc neplatil výživné.

Záchranáři se účastnili Dne dětí Krajského úřadu a Dne dětí policie MSK

30. května 2023 11:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kromě své běžné zásahové činnosti realizovali moravskoslezští záchranáři během uplynulého víkendu dvě prezentace na veřejnosti. Jednalo se o Den dětí, který pořádal Krajský úřad MSK a Den dětí Policie MSK.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Včera 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Včera 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Včera 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

18. května 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

18. května 2024 9:39 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Vrátní

Sviadnov Nástup: od 20. května 2024 od 25 000 do 32 000 Kč/měsíc

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

TIC Frýdek-Místek připravilo nové cesty k poznání historie textilního průmyslu

Turistické informační centrum Frýdek-Místek otevírá další nové cesty k poznání historie textilního průmyslu. Opět probíhají oblíbené jízdy historickým autobusem s návštěvou bývalých textilních areálů. Připravena je také nová trasa, která propojí historické památky s moderními prvky.

Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

14. května 2024 9:52 | Jablunkov | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Policisté ve Frýdlantě zasahovali proti nebezpečnému teroristovi, který svůj útok živě streamoval
Vydáno 24. srpna 2023 19:44, Frýdlant nad Ostravicí, Libor Běčák
Muž s mačetou, který ve středu odpoledne procházel Frýdlantem nad Ostravicí, mohl zabít několik lidí. Jak vyplývá z jeho profilu na sociální síti, na akci se předem pečlivě připravoval. Na videích mimo jiné dokumentoval svou zbraň, kterou následně i použil proti zasahujícím policistům.

Záznam z kamery pachatele. Zdroj: twitter.com/GeorgeTheFitter

Muž spustil vysílání a zamířil k čerpací stanici. Tam obsluze sdělil, že jejich stanice už bude zase brzy v českém vlastnictví. Hanlivě se přitom vyjadřoval vůči polskému vlastníkovi. Od čerpací stanice pak zamířil do města. To už však byly na cestě policejní hlídky.

Video, které muž živě streamoval na internet, zachytilo, jak policisté vyzývají agresora k odložení mačety a aby se vzdal. Jejich opakované výzvy však muž zcela ignoroval. Přítomnost policistů však poutala mužovu pozornost, a pokud měl v plánu jiné cíle, pak mu je svým zákrokem zmařili.

Ozbrojený, patrně psychicky narušený muž, mohl zaútočit už na čerpací stanici, v kterékoli prodejně u silnice, kterou procházel, nebo na kohokoli, koho by na chodníku potkal.

Pavla Jiroušková, mluvčí PČR MS kraje: "Policisté použili proti pachateli opakované výzvy, slzotvorný prostředek, hmaty, chvaty, hrozbu namířenou střelnou zbraní, taser a následně pouta. Nebyla použita střelná zbraň."

I po zásazích slzným plynem muž pokračoval proti policistům, přes železniční přejezd se dostal do prostoru křižovatky, kde se do akce zapojili další policisté. Společně pak muže zpacifikovali poblíž chodníku. Po zasažení výbojem elektrického paralyzéru násilník zkolaboval a musel být oživován. První pomoc mu nejdříve poskytovali policisté a následně záchranná služba. Muž ovšem na místě zemřel.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MS kraje: "Záchranáři pokračovali v jeho záchraně rozšířenu resuscitací, nicméně zasahující lékař konstatoval smrt pacienta."

Nyní probíhající vyšetřování bude prokazovat, zda policisté postupovali správně. Přesvědčivým argumentem v jejich prospěch budou nejen svědectví přihlížejících lidí, ale především videozáznamy, které pořídili svědci, ale také samotný agresor. Se zbraní v ruce poměrně dlouhou dobu nereagoval na výzvy policistů, přímo je ohrožoval a mohl ohrozit i další lidi.

V historii se jedná patrně o první případ, kdy pachatel takto závažného útoku svůj čin streamoval na internet. Dosud známé případ pocházejí ze zahraničí. Bez rychlého zákroku policistů však mohl frýdlantský útok skončit zabíjením nevinných lidí v přímém přenosu.

Lidé mají v paměti například útok Barbory Orlové v Havířově proti dětem v havířovské základní škole, kde těžce pobodala vychovatelku a později v dalším schizofrenickém amoku zabila studenta ve Žďáru nad Sázavou. 

Tragicky skončil útok vyšinutého ozbrojence Ctirada Vitáska ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Střelbou tam zabil sedm lidí.

Už jen při posouzení videozáznamů se dá předpokládat, že vyšetřování neprokáže pochybení policistů. Přesto bude tento případ pojímán jako ukázkový, aby zakročující policisté předpokládali, že útočníci mohou své počínání živě přenášet na internet a i tím mohou být hnáni k dokončení svého záměru.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydlant-nad-ostravici/11000038776/policiste-ve-frydlante-zasahovali-proti-nebezpecnemu-teroristovi-ktery-svuj-utok-zive-streamoval