Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Rychlé řidiče v Rychvaldě mají zkrotit nové radary, pokud nezpomalí zavede radnice úsekové měření s pokutami

Rychvald |

Čtyři vjezdy do města Rychvaldu hlídají nové radary. Řidičům ukazují aktuální rychlost a kamery snímají registrační značky. Radary sice nejsou určené pro pokutování, ale radnice nevylučuje, že při vyšším počtu přestupků pořídí úsekové měření rychlosti, které by už policie mohla řešit.

Na čtyřech frekventovaných vjezdech do Rychvaldu se objevily nové radary, které nahradily starší modely. Prvořadým úkolem je preventivní působení na řidiče. Většina skutečně po spatření naměřené rychlosti zpomaluje na povolenou padesátku. Město navíc získává informace o počtech projíždějících vozidel. 

Jak občané jistě stačili zaregistrovat, pořídili jsme nové radary, které nám měří rychlost vozidel na všech čtyřech příjezdech do města. Radary fungují od 29. ledna od 13 hodin. Okamžitě jsem měl nějaké reakce, protože potkal jsem známého a ten mi říká: “A jejda, už nás chcete okrádat!”. Prosím vás nechceme. Zatím opravdu radary jsou pouze na vyhodnocování průjezdu vozidel, upozorní řidiče, že jede rychle, dokonce při určité rychlosti mu načtou značku, ale je to pouhá výstraha. Nesankcionujeme. Já jsem to psal i ve zpravodaji, radary slouží k tomu, že my teď máme přehled kolik vozidel nám projede, kolik vozidel poruší eventuální rychlost. Samozřejmě, nejedná se o konkrétní vozidla, je to pouhá statistika, ale máme ji prakticky denně a okamžitě v počítači,” vysvětlil starosta Rychvaldu Milan Starostka (ANO). 

Preventivní účel radarů schvaluje i policie. 

“Policie České republiky rozhodně vítá každou snahu měst a obcí k zajištění bezpečnosti v dopravě.  Samozřejmě, pomáhá to občanům a myslím si, že rozhodně se díky takovým radarům zvyšuje bezpečnost v obcích,” řekl vedoucí Územního odboru Policie ČR v Karviné Miloš Pollak. 

“Řidiče si tady běžně prohánějí devadesátkou, nebo i stovkou. A nemusí to být jenom z okolních měst, ale i místní.  Nám například už 2x zničili plot, na vlastní náklady jsme ho museli opravovat. Byla tady i jedna smrtelná nehoda,” popsal situaci místní občan. 

V krajním případě rychvaldská radnice uvažuje o instalování stacionárních nebo úsekových radarů, které budou zaznamenávat přestupky.

“Samozřejmě budeme dokonce i zveřejňovat tu statistiku pro občany, ať máme i přehled, jak máme zatížené vozovky, kolik vozidel nám projede. A pokud bude opravdu neustále docházet k nějakému výraznému porušování rychlosti, u těchto radaru není problém je velice rychle přeorientovat na takzvané úsekové měření, kde už tedy bohužel bude nějaká ta pokuta,” dodal starosta Rychvaldu.

Nahlásit chybu


K tématu

Dodržování rychlosti bude v Nošovicích hlídat radar, obec čeká na schválení smlouvy

29. března 2024 18:30 | Nošovice | Michal Slonina | Nošovický miniexpres

V Nošovicích se sešli zástupci okolních obcí, aby společně projednali pořízení systémů pro kontrolu dodržování rychlosti ve svých katastrech. Půjde o více než 15 nových měřících míst v různých lokalitách. Nošovice řeší problém s nedodržováním povolené rychlosti dlouhodobě.

Frýdek-Místek dává dopředu vědět, kde budou strážníci měřit rychlost

Strážníci opět začali měřit rychlost na různých místech Frýdku-Místku. Magistrát o tom dává dopředu vědět. Důvodem měření totiž není být represivní, ale preventivní. A přimět řidiče, aby na rizikových místech dodržovali maximální povolenou rychlost. A například u škol a v obytných zónách, byli více opatrní.

Nezaplacené dálniční známky, vysoká rychlost i držení telefonu. Nejčastější prohřešky řidičů v MSK

2. září 2023 9:47 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Policisté v Moravskoslezském kraji mají za sebou další dopravně bezpečnostní akci. U 219 kontrolovaných aut zjistili 114 dopravních přestupků. Nejčastějšími prohřešky byly nezaplacená dálniční známka a vysoká rychlost.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Dnes 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Dnes 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Dnes 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Kovonský most v Karviné je stržen, nový se bude stavět do konce listopadu

Kovonský most je stržen. Demoliční práce budou probíhat přibližně do 20. května, hned na to začnou práce na novém mostě, který bude z technického hlediska stejný, jako ten původní.

Aktuálně z Karviné: Hromadné očkování psů se koná 21. května

V úterý 21. května se uskuteční hromadné očkování psů proti vzteklině.

V hale Slavii se konalo regionální kolo mažoretek

17. května 2024 11:50 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V hale Slavii se konalo regionální kolo mažoretek. Soutěž byla rozdělena na dvě kategorie. Pochodové defilé s dechovým orchestrem a pódiové disciplíny.

Žáci ze ZŠ K. Světlé vysadili na zahradě 22 jehličnanů

17. května 2024 11:43 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Každá třída ze Základní školy Karolíny Světlé si v zahradě zasadila svůj strom, o který se bude starat. V areálu vznikne také motýlí louka. Škola chce v dětech takto rozvíjet pozitivní vztah k přírodě.

Florbalisté z Horní Suché si z prestižního turnaje ve Švédsku dovezli zlato

17. května 2024 11:33 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

16. května 2024 17:56 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

Rychlé řidiče v Rychvaldě mají zkrotit nové radary, pokud nezpomalí zavede radnice úsekové měření s pokutami
Vydáno 12. února 2020 8:20, Rychvald, Libor Běčák
Čtyři vjezdy do města Rychvaldu hlídají nové radary. Řidičům ukazují aktuální rychlost a kamery snímají registrační značky. Radary sice nejsou určené pro pokutování, ale radnice nevylučuje, že při vyšším počtu přestupků pořídí úsekové měření rychlosti, které by už policie mohla řešit.

Na čtyřech frekventovaných vjezdech do Rychvaldu se objevily nové radary, které nahradily starší modely. Prvořadým úkolem je preventivní působení na řidiče. Většina skutečně po spatření naměřené rychlosti zpomaluje na povolenou padesátku. Město navíc získává informace o počtech projíždějících vozidel. 

Jak občané jistě stačili zaregistrovat, pořídili jsme nové radary, které nám měří rychlost vozidel na všech čtyřech příjezdech do města. Radary fungují od 29. ledna od 13 hodin. Okamžitě jsem měl nějaké reakce, protože potkal jsem známého a ten mi říká: “A jejda, už nás chcete okrádat!”. Prosím vás nechceme. Zatím opravdu radary jsou pouze na vyhodnocování průjezdu vozidel, upozorní řidiče, že jede rychle, dokonce při určité rychlosti mu načtou značku, ale je to pouhá výstraha. Nesankcionujeme. Já jsem to psal i ve zpravodaji, radary slouží k tomu, že my teď máme přehled kolik vozidel nám projede, kolik vozidel poruší eventuální rychlost. Samozřejmě, nejedná se o konkrétní vozidla, je to pouhá statistika, ale máme ji prakticky denně a okamžitě v počítači,” vysvětlil starosta Rychvaldu Milan Starostka (ANO). 

Preventivní účel radarů schvaluje i policie. 

“Policie České republiky rozhodně vítá každou snahu měst a obcí k zajištění bezpečnosti v dopravě.  Samozřejmě, pomáhá to občanům a myslím si, že rozhodně se díky takovým radarům zvyšuje bezpečnost v obcích,” řekl vedoucí Územního odboru Policie ČR v Karviné Miloš Pollak. 

“Řidiče si tady běžně prohánějí devadesátkou, nebo i stovkou. A nemusí to být jenom z okolních měst, ale i místní.  Nám například už 2x zničili plot, na vlastní náklady jsme ho museli opravovat. Byla tady i jedna smrtelná nehoda,” popsal situaci místní občan. 

V krajním případě rychvaldská radnice uvažuje o instalování stacionárních nebo úsekových radarů, které budou zaznamenávat přestupky.

“Samozřejmě budeme dokonce i zveřejňovat tu statistiku pro občany, ať máme i přehled, jak máme zatížené vozovky, kolik vozidel nám projede. A pokud bude opravdu neustále docházet k nějakému výraznému porušování rychlosti, u těchto radaru není problém je velice rychle přeorientovat na takzvané úsekové měření, kde už tedy bohužel bude nějaká ta pokuta,” dodal starosta Rychvaldu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/rychvald/11000019082/rychle-ridice-v-rychvalde-maji-zkrotit-nove-radary-pokud-nezpomali-zavede-radnice-usekove-mereni-s-pokutami