Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Sousedské sázení přineslo Paskovu přes sto keřů a stromů

Celý MS kraj |

Celkem 15 dlouhověkých stromů a 126 keřů přibylo v obci Paskov na Frýdecko-Místecku. Smyslem Sousedského sázení byla nejen samotná výsadba, ale také představení krajského projektu LIFE Coala a neziskové organizace Sázíme stromy, která sázení s Moravskoslezským krajem spolupořádala.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj: "Podobné akce jsou přínosné nejen pro naše životní prostředí, ale i pro komunitní život v obcích. Obyvatelé Paskova měli příležitost se setkat, zpříjemnit okolí obecního hřbitova a užít si společné chvíle se sousedy a známými. Vysadili jsme 15 stromů, mezi kterými byly duby, buky, javory a břízy, dále na místě přibylo i 126 keřů."

Ruku k dílu přiložili také dobrovolníci z Paskova, místní hasiči a zástupci neziskové organizace Sázíme stromy, kteří měli na starost odbornou stránku a pohlídali, aby byly stromky a keře vysazeny správně.

Petr Baďura (Pro Paskov a Oprechtice), starosta Paskova: "Za občany Paskova děkuji Moravskoslezskému kraji za zakoupení sazenic i celou organizaci akce a neziskovce Sázíme stromy za odbornou podporu. Poradili nám, jak máme díry pro sázení předpřipravit a jak se pak o stromky a keře máme starat. Myslím, že se akce líbila dětem i dospělým, společně v obci vytvořili nový příjemný prostor pro relaxaci. Sousedské sázení naše občany spojilo a doufám, že i posílilo jejich vztah k obci."

Stromy jsou rozprostřeny na plácku u hřbitova. Řada nových keřů tento prostor odděluje od silnice. Výsadba byla provedena na podkladě osazovacího plánu vypracovaného krajinářským architektem.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj: "Bylo to opravdu velmi příjemné odpoledne. Místní hospodyňky přinesly domácí buchty a koláče, k dispozici byl teplý čaj, všichni měli dobrou náladu. Dobrovolní hasiči se postarali o zalití sazenic, místní pamětník povyprávěl o minulosti místa, kde se sázelo, rozloučili jsme se písničkami folklorního souboru Po sůsedsku. Paskov bude zase o něco zelenější, stromy a keře jsou důležité pro hmyz a ptáky, jsou také klíčovým prvkem v boji proti dopadům změny klimatu. I proto jsme na akci představili krajský projekt LIFE Coala, který se právě proměnami klimatu zabývá a zaměřuje se na zvyšování odolnosti našeho regionu vůči klimatické změně."

Další Sousedské sázení je naplánováno na 6. dubna, kdy bude od 10 hodin vysazeno 50 ovocných stromů v obci Hať.

Nahlásit chybu


K tématu

V průběhu jara vysadí ve Frýdku-Místku na 100 stromů a 400 keřů

Frýdek-Místek bude bohatší o další stovky kusů dřevin. Právě v těchto dnech totiž probíhá pravidelná jarní výsadba stromů a keřů. Letos do ní město investuje 880 tisíc korun.

Ochránci přírody a lidé vysadili v Kujavách na Novojičínsku Alej svobody

6. listopadu 2023 19:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Symbolické stromořadí o 97 hrušních a 28 dubech vysadili v sobotu obyvatelé obce Kujavy spolu s ochránci přírody Studénka, tamní farností, Nadací Partnerství a jejími partnery. Stromy lemují obnovenou polní cestu, která spojuje kostelík s pěšinou podél Pustějovského potoka. Kujavy zvítězily v letošní výzvě na organizaci výsadbové akce Alej svobody, která se snaží o uzdravení krajiny a symbolický návrat svobody. Akce se zúčastnilo přes 400 lidí.

BorsodChem splnila dohodu s krajem o menším zatížení životního prostředí

30. června 2023 16:47 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost BorsodChem se společně s Moravskoslezským krajem loni na jaře zavázala k aktivitám, které povedou k menšímu zatížení životního prostředí. Kraj i chemička své závazky splnily, vyplynulo to z ročního vyhodnocení.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Dnes 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Dnes 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Dnes 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Muzejní noc v historické budově Muzea Těšínska zavedla návštěvníky do světa módy našich předků

Mezinárodní Den muzeí nabídl návštěvníkům nevšední zážitky a nové pohledy na přítažlivé muzejní aktivity. V historické budově muzea v Českém Těšíně se hosté mohli přenést do světa módy i gastronomie našich předků. Historická budova Těšínského muzea patří k chloubám místní architektury.

Výtah dopravující uhlí z kilometrové hlubiny Dolu ČSM dostane nový motor

Dnes 10:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžební společnost OKD vymění motor těžního stroje, který se v severní lokalitě Dolu ČSM už od roku 1972 stará o dopravu vytěženého uhlí s hlušinou na povrch, za kompletně opravený. Renovace probíhá od ledna do června a vyjde na 10 milionů korun.

Základní škola a Mateřská škola Motýlek v Kopřivnici je modernější a prostornější

Dnes 10:02 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezský kraj nechal zrekonstruovat Základní školu a Mateřskou školu Motýlek v Kopřivnici. Součástí projektu Moravskoslezského kraje coby zřizovatele školy bylo kromě rekonstrukce jejích stávajících prostor i vybudování nového objektu, který je napojený na hlavní budovu školy. Celá investice vyšla na 26 milionů korun.

Hosté ve studiu: Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MS kraje

17. května 2024 14:59 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

MS kraj navýšil finance na obnovu kulturních památek

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

17. května 2024 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Hosté ve studiu: Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy

17. května 2024 14:03 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

Sousedské sázení přineslo Paskovu přes sto keřů a stromů
Vydáno 25. března 2024 18:28, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Celkem 15 dlouhověkých stromů a 126 keřů přibylo v obci Paskov na Frýdecko-Místecku. Smyslem Sousedského sázení byla nejen samotná výsadba, ale také představení krajského projektu LIFE Coala a neziskové organizace Sázíme stromy, která sázení s Moravskoslezským krajem spolupořádala.

sázení stromů a keřů v Paskově; zdroj foto: Moravskoslezský kraj

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj: "Podobné akce jsou přínosné nejen pro naše životní prostředí, ale i pro komunitní život v obcích. Obyvatelé Paskova měli příležitost se setkat, zpříjemnit okolí obecního hřbitova a užít si společné chvíle se sousedy a známými. Vysadili jsme 15 stromů, mezi kterými byly duby, buky, javory a břízy, dále na místě přibylo i 126 keřů."

Ruku k dílu přiložili také dobrovolníci z Paskova, místní hasiči a zástupci neziskové organizace Sázíme stromy, kteří měli na starost odbornou stránku a pohlídali, aby byly stromky a keře vysazeny správně.

Petr Baďura (Pro Paskov a Oprechtice), starosta Paskova: "Za občany Paskova děkuji Moravskoslezskému kraji za zakoupení sazenic i celou organizaci akce a neziskovce Sázíme stromy za odbornou podporu. Poradili nám, jak máme díry pro sázení předpřipravit a jak se pak o stromky a keře máme starat. Myslím, že se akce líbila dětem i dospělým, společně v obci vytvořili nový příjemný prostor pro relaxaci. Sousedské sázení naše občany spojilo a doufám, že i posílilo jejich vztah k obci."

Stromy jsou rozprostřeny na plácku u hřbitova. Řada nových keřů tento prostor odděluje od silnice. Výsadba byla provedena na podkladě osazovacího plánu vypracovaného krajinářským architektem.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj: "Bylo to opravdu velmi příjemné odpoledne. Místní hospodyňky přinesly domácí buchty a koláče, k dispozici byl teplý čaj, všichni měli dobrou náladu. Dobrovolní hasiči se postarali o zalití sazenic, místní pamětník povyprávěl o minulosti místa, kde se sázelo, rozloučili jsme se písničkami folklorního souboru Po sůsedsku. Paskov bude zase o něco zelenější, stromy a keře jsou důležité pro hmyz a ptáky, jsou také klíčovým prvkem v boji proti dopadům změny klimatu. I proto jsme na akci představili krajský projekt LIFE Coala, který se právě proměnami klimatu zabývá a zaměřuje se na zvyšování odolnosti našeho regionu vůči klimatické změně."

Další Sousedské sázení je naplánováno na 6. dubna, kdy bude od 10 hodin vysazeno 50 ovocných stromů v obci Hať.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042223/sousedske-sazeni-prineslo-paskovu-pres-sto-keru-a-stromu