Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Děti mají ve Studénce k dispozici nový kolotoč a dvě pískoviště

Studénka |

Studénka každoročně investuje do opravy a obnovy dětských hřišť zhruba půl milionu korun. Letos nechala nainstalovat nový kolotoč na ulici Budovatelské a ve městě přibyla dvě pískoviště.

Na území Studénky je rozprostřena zhruba dvacítka dětských hřišť. Město se je postupně snaží obnovovat, vyměňuje staré herní prvky za nové, a nebo na tato místa doplňuje další možnosti vyžití.

Jiří Švagera (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), místostarosta Studénky: “Každoročně probíhají revize těchto dětských hřišť, kdy jsou kontrolovány tyto herní prvky z hlediska bezpečnosti. A samozřejmě se snažíme zabezpečit jednak bezpečné herní prvky, a pokud jsou tyto herní prvky opotřebeny, aby byly obnoveny a rozšířeny. Teď jsem nedávno instalovali nový kolotoč na ulici Budovatelské, kde ten starý, nevyhovující byl odstraněn.”

Původně tu byl starý klasický kovový kolotoč, který lidé pamatují už z osmdesátých let.

Milan Kyjovský, vedoucí odboru údržby majetku, MěÚ Studénka: ”Bylo to z toho důvodu, že už jednak neprošel těmi revizemi a hlavně, a to bylo to naprosto to zásadní, skutečně ten prvek už vykazoval jednak opotřebení, ale vůbec to technické uzpůsobení už neodpovídalo dnešním normám. Takže ten technik napsal do revizní zprávy, že bychom ho měli okamžitě demontovat a zamezit přístupu dětem na ten kolotoč, protože hrozily skutečně vážné úrazy. Tak z toho důvodu bylo nutné ten prvek nahradit. Takže jsme ho nahradili novým kolotočem. Ke kritice některých občanů, že nemá tak velký průměr, ale měl by být skutečně bezpečný.”

Kolotoč byl v době natáčení na konci srpna ještě ohraničen páskou, děti na něj budou moci za pár dní, jakmile vytvrdne betonové ukotvení, předpoklad je od počátku září.

Jiří Švagera (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), místostarosta Studénky: “Zároveň jsme vybudovali dvě pískoviště v nedaleké lokalitě Budovatelské ulice a potom ještě na ulici Beskydské.”

Výměna kolotoče a dvě nová pískoviště vyšly město zhruba na 115 tisíc korun včetně DPH. Další vyčleněné prostředky jsou na standardní údržbu.

Milan Kyjovský, vedoucí odboru údržby majetku, MěÚ Studénka: “V rámci té údržby se kontrolují jednotlivé herní prvky. U těch dřevěných, tam dochází třeba klasicky k výměně šprušlí. Písek v pískovištích se z rozhodnutí rady mění v podstatě co dva roky.”

V loňském roce například vyrostlo zcela nové dětské hřiště s houpačkou, malým kolotočem a průlezkovou sestavou s klouzačkou za ulicí Beskydskou. Letos tu tedy přibylo i jedno ze dvou zmíněných pískovišť.

Nahlásit chybu


K tématu

Z návrhů lidí vznikla vedle biotopu malá lanová dráha

11. srpna 2023 9:42 | Studénka | Petra Dorazilová

Město realizovalo další projekt v rámci participativního rozpočtu. Letos mezi třemi návrhy zvítězilo hřiště pro děti. Malá lanová dráha teď byla postavena vedle koupaliště biotop.

Studeňáci chtěli před pár měsíci dětské hřiště, u koupaliště už teď stojí

1. srpna 2023 7:13 | Studénka | Petra Dorazilová

Studénka realizovala další projekt v rámci participativního rozpočtu. Letos mezi třemi návrhy uspělo hřiště pro děti. Teď už stojí vedle místního koupaliště.

Řidiči opravovanou Butovickou ve Studénce projedou, ale s omezeními

9. června 2023 12:00 | Studénka | Petra Dorazilová

Řidiči ve Studénce musí počítat s dopravními omezeními, které si vyžádá oprava povrchu silnice Butovická.


Opavou prošel slavnostní průvod k 800 let města. Zapojili se do něj školky, školy, sportovci i spolky

Včera 19:33 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava slaví FEST. To byly dva dny plné zábavy úplně pro všechny, kterými vyvrcholily oslavy 800 let od první písemné zmínky o městě. Zahájeny byly slavnostním průvodem Setkání věků v čele s králem Přemyslem Otakarem I..

Ostravské včely budou mít pořádný výhled. Úly mají pod věží radnice

Věž nové radnice v Ostravě bude mít nový netradiční účel. Na ochoze totiž městské lesy chystají úly pro včely, které pomohou s opylováním květinových záhonů i stromů v Komenského sadech a okolí centra. Podle odborníků může být vysoko položený úl výhodou.

Letecká havárie na Opavsku byla námětem cvičení složek IZS

Včera 18:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Letadlo mělo po startu z letiště technické potíže, vzápětí se zřítilo a narazilo do stroje, který se zrovna chystal na start. V obou strojích bylo 20 lidí, kteří utrpěli různá zranění. Na místě byli i mrtví. Takový byl námět taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému na Opavsku.

Krok za Šimonka vykonali v Novém Jičíně i policisté, hasiči a zdravotníci

V Novém Jičíně se uskutečnil 3. ročník benefiční akce Krok za Šimonka. Běžeckého závodu se zúčastnili i hasiči, policisté a zdravotničtí záchranáři - konal se na podporu chlapce, který trpí vzácnou metabolickou nemocí.

Dny města Orlové proběhly rovnou na čtyřech stagích

Dny města Orlové 2024 nabídly bohatý program plný hudby, tance a aktivit pro děti i dospělé.

Polská scéna TD předvedla ve Stonavě Šikmý kostel

Včera 13:46 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavu nedávno poctila svou návštěvou polská scéna Těšínského divadla, která přinesla do místního kulturního domu PZKO jedinečný divadelní zážitek. Na programu byla hra „Šikmý kostel“, jejíž předlohou je stejnojmenná kniha Karin Lednické.

Program pro krajské volby představila SOCDEM. Kandidátku vede Svatopluk Němeček

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

V Ostravě představila svůj program pro krajské volby strana SOCDEM. Lídr kandidátky lékař Svatopluk Němeček se chce zaměřit na problémy ve zdravotnictví a dalšími prioritami strany je dostupné bydlení nebo levná energie.

Diamo rozšířilo imisní monitoring u heřmanické haldy

Včera 12:10 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Státní podnik Diamo rozšířil monitorování imisí kolem haldy Heřmanice v Ostravě. Nově se měří nepřetržitě na dvou místech. Mobilní stanice jsou umístěny v nejbližších obydlených místech od odvalu. Diamo chce 20. června představit, jak by mohla sanace haldy pokračovat.

Muži SK Stonava jedou na vítězné vlně

Včera 13:30 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Uplynulý víkend byl ve znamení bouřlivých sportovních vítězství. Čeští hokejisté dokázali na Mistrovství světa vybojovat zlato a z mistrovského titulu se radovali i fanoušci karvinských házenkářů. Radost z dalšího vítězství panovala ale také ve Stonavě. Muži SK Stonava vybojovali na domácím trávníku další body.

Ve Frýdku-Místku hořela střecha rodinného domu. Hasiči uchránili majetek za 4 miliony

Včera 10:41 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pět jednotek hasičů zasahovalo v úterý krátce po poledni u požáru střechy rodinného domu ve Frýdku-Místku. Plameny hasiči krotili 40 minut a další půl hodinu požár likvidovali. Kvalitním a bleskovým zásahem uchránili majetek za 4 miliony korun. Celková škoda je tak zhruba 150 tisíc.

ZUŠka vytvořila v městském parku unikátní uměleckou scénu

Smetanovy sady obsadili hudebníci, tanečníci, zpěváci a výtvarníci ze základní umělecké školy. Touto přírodní uměleckou scénou se připojili k celorepublikovému festivalu ZUŠ Open.

Výtluky po zimě z městských cest postupně mizí, opravy stojí miliony korun

28. května 2024 10:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Pracovníci technických služeb začali s pravidelnou jarní opravou městských komunikací. Prioritně likvidují výtluky na nejvíce frekventovaných silnicích, údržba přijde na několik milionů korun.

Pěšky zdolali půl Evropy a přešli Alpy i pro malou handicapovanou atletku

Dva kamarádi z Nového Jičína, kteří se rozhodli překonat sami sebe, vyrazili pěšky z Barcelony zpět domů. Teď už jsou v cíli. Více než dva tisíce tři sta kilometrů za 75 dní zdolali i pro handicapovanou Natálku.

Začala revitalizace hřiště za Komenského školami, uprostřed bude umělý fotbalový trávník

27. května 2024 11:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Začala revitalizace hřiště u Komenského ulice, které bude sloužit dvěma školám, sportovním klubům a veřejnosti. Zastaralý antukový ovál nahradí atletická dráha s moderním povrchem, uprostřed bude umělý fotbalový trávník.

Basketbal hráli nonstop dvanáct hodin

27. května 2024 8:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Dvacátý ročník basketbalového maratonu proběhl na Mendelově střední škole. Odstartoval v šest hodin večer a vytrvalci hráli nepřetržitě dvanáct hodin.

Mozaika se stovkami dětí oslavila v pohádkovém lese den rodiny

26. května 2024 12:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Areál Skalek se proměnil v pohádkový les. Na jeho zážitkovou stezku se vydala více než tisícovka dětí. Rodinné centrum Mozaika akci uspořádalo na oslavu Mezinárodního dne rodiny.

Děti mají ve Studénce k dispozici nový kolotoč a dvě pískoviště
Vydáno 1. září 2023 13:37, Studénka, Petra Dorazilová
Studénka každoročně investuje do opravy a obnovy dětských hřišť zhruba půl milionu korun. Letos nechala nainstalovat nový kolotoč na ulici Budovatelské a ve městě přibyla dvě pískoviště.

Na území Studénky je rozprostřena zhruba dvacítka dětských hřišť. Město se je postupně snaží obnovovat, vyměňuje staré herní prvky za nové, a nebo na tato místa doplňuje další možnosti vyžití.

Jiří Švagera (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), místostarosta Studénky: “Každoročně probíhají revize těchto dětských hřišť, kdy jsou kontrolovány tyto herní prvky z hlediska bezpečnosti. A samozřejmě se snažíme zabezpečit jednak bezpečné herní prvky, a pokud jsou tyto herní prvky opotřebeny, aby byly obnoveny a rozšířeny. Teď jsem nedávno instalovali nový kolotoč na ulici Budovatelské, kde ten starý, nevyhovující byl odstraněn.”

Původně tu byl starý klasický kovový kolotoč, který lidé pamatují už z osmdesátých let.

Milan Kyjovský, vedoucí odboru údržby majetku, MěÚ Studénka: ”Bylo to z toho důvodu, že už jednak neprošel těmi revizemi a hlavně, a to bylo to naprosto to zásadní, skutečně ten prvek už vykazoval jednak opotřebení, ale vůbec to technické uzpůsobení už neodpovídalo dnešním normám. Takže ten technik napsal do revizní zprávy, že bychom ho měli okamžitě demontovat a zamezit přístupu dětem na ten kolotoč, protože hrozily skutečně vážné úrazy. Tak z toho důvodu bylo nutné ten prvek nahradit. Takže jsme ho nahradili novým kolotočem. Ke kritice některých občanů, že nemá tak velký průměr, ale měl by být skutečně bezpečný.”

Kolotoč byl v době natáčení na konci srpna ještě ohraničen páskou, děti na něj budou moci za pár dní, jakmile vytvrdne betonové ukotvení, předpoklad je od počátku září.

Jiří Švagera (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), místostarosta Studénky: “Zároveň jsme vybudovali dvě pískoviště v nedaleké lokalitě Budovatelské ulice a potom ještě na ulici Beskydské.”

Výměna kolotoče a dvě nová pískoviště vyšly město zhruba na 115 tisíc korun včetně DPH. Další vyčleněné prostředky jsou na standardní údržbu.

Milan Kyjovský, vedoucí odboru údržby majetku, MěÚ Studénka: “V rámci té údržby se kontrolují jednotlivé herní prvky. U těch dřevěných, tam dochází třeba klasicky k výměně šprušlí. Písek v pískovištích se z rozhodnutí rady mění v podstatě co dva roky.”

V loňském roce například vyrostlo zcela nové dětské hřiště s houpačkou, malým kolotočem a průlezkovou sestavou s klouzačkou za ulicí Beskydskou. Letos tu tedy přibylo i jedno ze dvou zmíněných pískovišť.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/studenka/11000038875/deti-maji-ve-studence-k-dispozici-novy-kolotoc-a-dve-piskoviste