Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opavští policisté s psovody pravidelně kontrolují chaty a rekreační zařízení

Opava |  | Opavský expres

Opavští policisté pravidelně kontrolují chatové oblasti. Ty jsou totiž častým terčem zlodějů a nechtěných návštěv. Ke krádežím a vloupáním nejčastěji dochází v zimním období. Trestnou činnost ale policie zaznamenává po celý rok.

Policie varuje. Nenechávejte ve svých chatách a chalupách žádné cennosti. V neobydlených objektech totiž často dochází ke krádežím. Nenechavce od vloupání mají odradit preventivní namátkové kontroly.

René Černohorský, mluvčí PČR Opava: “Policisté z jednotlivých obvodních oddělení ve spolupráci s psovody policejními psovody pravidelně, ale i náhodně docházejí do chatových oblastí, do rekreačních obydlí, nebo takových těch prostor. Kontrolují, zda nedochází zde k páchání trestné činnosti a to například vloupání nebo poškození cizí věci, případně jiné protiprávní jednání.”

Namátková kontrola proběhla v opavské zahrádkářské osadě Zátiší, kde je na 200 chat. Pachatelé vloupání si z chat odnášejí vše, co se dá zpeněžit. Navíc v nich často i přespávají a zkonzumují, co se dá.

René Černohorský, mluvčí PČR Opava: “Vzhledem k tomu, že policisté z jednotlivých obvodních oddělení a psovodi docházejí do těchto rekreačních prostor obydlí, tak nezaznamenáváme větší narušení těchto objektů, tudíž trestná činnost není tak velká. Každopádně musíme upozornit spoluobčany, aby si dávali na své cennosti pozor, aby opravdu nepřišli k újmě na majetku.”

Zloději nejčastěji využívají nepozornosti majitelů chat, takže by si ji měli zamykat i v případě, že jdou pracovat do zadní části zahrady.

Zuzana Moravcová, preventistka, PČR Opava: “Dochází k různým krádežim, jako krádežím jízdních kol, které nechávají bez zajištění na svých pozemcích. V rámci prevence doporučujeme majitelům chat i rekreačních objektů, aby při odchodu svoji chatu zkontrolovali, jestli mají uzamčené dveře nejlépe kvalitním zámkem, nebo také zkontrolovali okna. Doporučujeme taky okenice nebo mříže na okna. Následně doporučujeme si pořídit kamerový systém na svoji chatku a také všímavost sousedů.”
anketa: majitelé chat: “My to tu máme dobře zabezpečené. Brána je zabezpečená úplně, tu se hned tak někdo nedostane. Tady vzadu je takový lesík, ale i ten je oplocený a přiznám se, že tu v noci občas jsem i sama, takže nebojím se. Tady zamykáme a hlavní brána je taky zamknutá a je pod kamerama ještě navíc. Nestalo se mi, že by mi někdo vykradl chatu, nebo zničil nějaký majetek.”
“Já už tady jsem od roku 2002, to znamená, že už 22 let, a co se mi tu ztratilo, akorát rošt kovový z grilu. Ale od té doby klid. Já tady bydlím pořád, takže mám to hlídané, dá se říct. Sám za sebe si to pohlídám. A i okolí sleduji co se děje nebo neděje.”

Pokud se stane, že majitel objektu odhalí krádež, neměl by se ničeho dotýkat a ihned zavolat na tísňovou linku 112.

Nahlásit chybu


K tématu

Společné cvičení složek IZS: Simulovaná nehoda se zraněným na útěku a nález drog v autě

21. července 2023 15:19 | Celý MS kraj | Monika Danková

V Karviné se uskutečnilo cvičení složek Integrovaného záchranného systému, které organizoval Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje. Hlavní téma bylo tentokrát komplexnější. Po fingované dopravní nehodě se totiž v autě našly i drogy. Do cvičení tak byli kromě hasičů zapojeni i policejní psovodi a kriminalisté.

Muž v Ostravě sexuálně napadl dvě ženy. Rychle ho zadrželi díky oznámením na linku 158

21. listopadu 2023 8:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jednu ženu sledoval až do vchodu, kde se na ni vrhl. Když začala křičet, utekl. Následně si vyhlédl další ženu, kterou začal osahávat přímo na ulici. K jeho dopadení pomohla velmi rychlá reakce svědka a jedné z poškozených. Oba krátce po útocích zavolali na linku 158. Policisté okamžitě prohledávali okolí a díky popisu zadrželi 37letého viníka.

Cvičení složek IZS: nehoda, zraněný na útěku a drogy v autě

8. srpna 2023 15:19 | Karviná | Monika Danková

V Karviné se uskutečnilo cvičení složek integrovaného záchranného systému, které organizoval Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje. Hlavní téma bylo tentokrát komplexnější. Po fingované dopravní nehodě se totiž v autě našly i drogy. Do cvičení tak byli kromě hasičů zapojeni i policejní psovodi a kriminalisté.


Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Nájemníci MRA se mohou těšit na přeplatky za služby

Nájemníci v městských bytech už dostali do svých schránek vyúčtování za služby. Přeplatky jsou vyčísleny na necelých 60 milionů korun, což je o dvacet milionů více než v předchozím období.

Střelmistr už připravuje nálože pro odstřel skipové věže Dolu Lazy v Orlové

Několik desítek kilogramů trhaviny a především precizně odvedená práce střelmistra bude nutná o odstřelu těžní věže Dolu Lazy v Orlové. Z bezpečné vzdálenosti ji budou v červenci moci sledovat i lidé. Po odstřelu skipové věže Dolu Dukla v roce 2008 jde teprve o druhou takovou demolici pomocí trhaviny.

Opavu navštívil princ Lorenz Belgický, vnuk Karla I., posledního českého krále a císaře rakouského

Do Opavy zavítala vzácná návštěva. Princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este, vnuk Karla I. Habsburského, posledního českého krále a císaře rakouského. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastnil slavnostní instalace relikvie tohoto světce.

Při hokejovém mistrovství se do maléru mohou dostat piloti dronů, kolem arény létat nesmí

Včera 16:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

50 tisíc korun pokuty a tisícovku navrch jako správní poplatek musel zaplatit pilot dronu, který v průběhu Mistrovství světa v ledním hokeji létal se svým strojem kolem sportovní arény v Ostravě-Vítkovicích. V roce 2015 si tam totiž policie nechala s urgentní naléhavostí zřídit bezletový prostor.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Veřejné toalety v Havířově jsou neustálým terčem vandalů

Radnici v Havířově trápí neustálé ničení veřejných toalet. Ať už ve městě, nebo na Šumbarku. Jakmile projdou opravou, vandalové je opět ničí. Náklady jdou do statisíců.

Takzvaná Komenda v Opavě se promění v moderní park pro všechny generace

6. května 2024 22:42 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

V opavských MŠ proběhly zápisy. Rodiče si mohli vybírat z 27 školek zřizovaných městem

4. května 2024 17:58 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřské školy v Opavě patřily zápisům nejmenších dětí. Ty ve městě každoročně probíhají od 2. do 3. května. Rodiče si mohli vybírat z celkem 27 školek, které zřizuje město.

Místo pro grilování, sportování i relaxaci nabídne po revitalizaci takzvaná Komenda v Opavě

4. května 2024 16:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

Výtvarná soutěž k 800 letům Opavy oslovila stovky lidí. Úroveň prací je velmi vysoká

4. května 2024 16:17 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Více než tisíc výtvarných a 3D děl došlo na Základní školu Šrámkova, která uspořádala výtvarnou soutěž pro k 800. výročí založení města. Zapojily se do ní nejen děti, ale také dospělí.

Léta čekání končí. Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

2. května 2024 14:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

První firma vysadila spolu s vedením Opavy strom k 800. výročí města

2. května 2024 13:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava má letos v plánu vysadit 800 stromů k 800. výročí založení města. Do výsadby se mohou zapojit úplně všichni. A to jak obyvatelé města, tak různé spolky a organizace a také firmy.

Opavští policisté s psovody pravidelně kontrolují chaty a rekreační zařízení
Vydáno 13. dubna 2024 21:31, Opava, Yvona Fajtová
Opavští policisté pravidelně kontrolují chatové oblasti. Ty jsou totiž častým terčem zlodějů a nechtěných návštěv. Ke krádežím a vloupáním nejčastěji dochází v zimním období. Trestnou činnost ale policie zaznamenává po celý rok.

Policie varuje. Nenechávejte ve svých chatách a chalupách žádné cennosti. V neobydlených objektech totiž často dochází ke krádežím. Nenechavce od vloupání mají odradit preventivní namátkové kontroly.

René Černohorský, mluvčí PČR Opava: “Policisté z jednotlivých obvodních oddělení ve spolupráci s psovody policejními psovody pravidelně, ale i náhodně docházejí do chatových oblastí, do rekreačních obydlí, nebo takových těch prostor. Kontrolují, zda nedochází zde k páchání trestné činnosti a to například vloupání nebo poškození cizí věci, případně jiné protiprávní jednání.”

Namátková kontrola proběhla v opavské zahrádkářské osadě Zátiší, kde je na 200 chat. Pachatelé vloupání si z chat odnášejí vše, co se dá zpeněžit. Navíc v nich často i přespávají a zkonzumují, co se dá.

René Černohorský, mluvčí PČR Opava: “Vzhledem k tomu, že policisté z jednotlivých obvodních oddělení a psovodi docházejí do těchto rekreačních prostor obydlí, tak nezaznamenáváme větší narušení těchto objektů, tudíž trestná činnost není tak velká. Každopádně musíme upozornit spoluobčany, aby si dávali na své cennosti pozor, aby opravdu nepřišli k újmě na majetku.”

Zloději nejčastěji využívají nepozornosti majitelů chat, takže by si ji měli zamykat i v případě, že jdou pracovat do zadní části zahrady.

Zuzana Moravcová, preventistka, PČR Opava: “Dochází k různým krádežim, jako krádežím jízdních kol, které nechávají bez zajištění na svých pozemcích. V rámci prevence doporučujeme majitelům chat i rekreačních objektů, aby při odchodu svoji chatu zkontrolovali, jestli mají uzamčené dveře nejlépe kvalitním zámkem, nebo také zkontrolovali okna. Doporučujeme taky okenice nebo mříže na okna. Následně doporučujeme si pořídit kamerový systém na svoji chatku a také všímavost sousedů.”
anketa: majitelé chat: “My to tu máme dobře zabezpečené. Brána je zabezpečená úplně, tu se hned tak někdo nedostane. Tady vzadu je takový lesík, ale i ten je oplocený a přiznám se, že tu v noci občas jsem i sama, takže nebojím se. Tady zamykáme a hlavní brána je taky zamknutá a je pod kamerama ještě navíc. Nestalo se mi, že by mi někdo vykradl chatu, nebo zničil nějaký majetek.”
“Já už tady jsem od roku 2002, to znamená, že už 22 let, a co se mi tu ztratilo, akorát rošt kovový z grilu. Ale od té doby klid. Já tady bydlím pořád, takže mám to hlídané, dá se říct. Sám za sebe si to pohlídám. A i okolí sleduji co se děje nebo neděje.”

Pokud se stane, že majitel objektu odhalí krádež, neměl by se ničeho dotýkat a ihned zavolat na tísňovou linku 112.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000042558/opavsti-policiste-s-psovody-pravidelne-kontroluji-chaty-a-rekreacni-zarizeni