Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Den Země v Ostravě nabídl poučení i zábavu

Ostrava-město |

Ostrava oslavila Den Země. Návštěvníci zažili den plný zážitků, spojený s poznáváním světa kolem nás. Akci navštívili hlavně mateřské, základní a střední školy. Určena byla také veřejnosti.

Den Země se v ostravských Komenského sadech slaví už více než 10 let.

Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu), náměstek primátora: "Tento typ akcí nabízí perfektní příležitost, jak nejen těm nejmenším, ale celým rodinám hravou formou ukázat a připomenout důležitost ochrany a péče o životní prostředí."
Petr Havránek, mluvčí Ostravy: "Hlavním organizátorem bylo Středisko volného času, Ostrava, příspěvková organizace, který tuto akci v Komenského sadech pořádá již více než deset let. Kromě jejich programu byly v největším ostravském parku také stany s nabídkou dalších účastníků programu, jako Odpaďáček, Loděnice, Ostravská univerzita v Ostravě, Farma Duběnka, Ostravské muzeum, Středisko volného času Zábřeh a také magistrátní týmy Tvoříme prostor a ZdravaOVA."

Na návštěvníky kromě vzdělávacích stanovišť čekalo také výtvarné tvoření nebo pohybové aktivity. Tradiční součástí Dne Země byla také výtvarná soutěž, jejímž letošním tématem je "Příroda krásná a tajemná". Do soutěže se přihlásili žáci z celkem 7 školských zařízení s 23 uměleckými díly.

Petr Havránek, mluvčí Ostravy: "Den Země má zajímavou historii. Za jeho vznikem stojí mírový aktivista John McConnell, který v roce 1969 navrhl na konferenci UNESCO v San Franciscu, aby byl stanoven den, který bude věnován Zemi a konceptu míru. Jako datum navrhl 21. březen, což je den, kdy je stejná délka dne i noci jak na severní, tak na jižní polokouli1. Později byl 22. dubna oficiálně potvrzen jako Den Země."

Tento den se slaví každoročně ve více než 193 zemích světa a je zaměřen na propagaci a podporu ochrany životního prostředí. V roce 1990 se k Americe připojil i zbytek světa a 22. duben se stal Mezinárodním dnem Země. Dnes se Den Země slaví i v České republice a zapojuje se více než miliarda lidí ve více než 193 státech světa. Stal se tak největším sekulárním svátkem, do kterého jsou zapojení lidé společně bez ohledu na původ, víru či národnost.

Nahlásit chybu


K tématu

Prvňáčci se budou v Ostravě učit číst, psát, počítat, ale i třídit odpady

3. září 2023 9:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Noví školáci v krajském městě dostanou zábavné sady o třídění odpadů. Praktickou pomůcku „Třídíme se zvířátky“ najde první školní den na lavicích bezmála 2 700 žáků prvních tříd z 60 škol v Ostravě. Je to společný projekt Moravskoslezského kraje, neziskové společnosti EKO-KOM a kolektivních systémů ASEKOL a Elektrowin.

Děti z Moravskoslezského kraje napsaly ekopohádky, je z nich nová kniha

20. září 2023 13:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kniha zelených pohádek je sbírka výtvorů dětí z Moravskoslezského kraje. Pohádky s přírodní tematikou jsou také dětmi ilustrované. Knížka udělá radost dětem ve školách, nemocnicích a sociálních zařízeních, kam ji zdarma rozdistribuuje Moravskoslezský kraj, který celý projekt financoval.

Eko-info centrum Ostrava chce divadlem informovat o klimatické změně

17. února 2024 10:05 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Divadlo pro změnu, tak se jmenuje nový projekt, který chystá nezisková organizace Eko-info centrum (EICO) Ostrava ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí a ochotníky z Národního divadla Čkyně, jenž patří mezi oceňované amatérské soubory z jihu Čech.


Opavské Senior taxi už má 1300 zaregistrovaných klientů. Služba je mezi seniory velmi oblíbená

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

Hasiči kličkovali Novým Jičínem, testovali průjezd ulic

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Majitelé s dobrovolníky společně zachránili a rekonstruují zlatorudnou chalupu v Suché Rudné

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Dívka spadla z koně, muž se poranil bruskou, dalšího našli v kolejišti

Dnes 9:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali ve středu u několika velmi vážných úrazů na několika místech Moravskoslezského kraje. Vyjížděly k nim pozemní posádky a startoval také vrtulník letecké záchranné služby.

Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Včera 10:38 | Ostrava-Vítkovice | Jiří Cileček

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Historická rekonstrukce v Zábřehu připomněla osvobozování Ostravy

7. května 2024 13:59 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Jak se ke konci druhé světové války osvobozovala Ostrava mohli díky ukázky s využitím těžké techniky vidět návštěvníci sobotní Bojové cesty. Jednalo se součást třídenního programu, který připomínal postup 1. Československé tankové brigády.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Oblíbené Dny Fajne rodiny nabídnou v Ostravě stovky akcí

Včera 11:20 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Dny Fajne rodiny organizuje město Ostrava už popáté. V pěti týdnech, od 15. května do 16. června, nabídnou pestrou paletu nejrůznějších prorodinných aktivit, které pobaví a zaujmou všechny generace. Do přípravy se zapojilo na padesát organizací a spolků. Cílem akce je poskytnout rodinám možnost smysluplného a zábavného trávení společného času.

Architektonická perla Ostravy otevřela veřejnosti, Vila Grossmann vrátí návštěvníky do první republiky

V Ostravě povstala z popela architektonická perla – památkově chráněná Grosmannova vila. Její rekonstrukce trvala více než dva roky a vila byla veřejnosti zpřístupněna letos v dubnu, sto let od její kolaudace. Na návštěvníky z ní dýchne atmosféra první republiky.

Zábavné odpoledne pro malé čarodějky a čaroděje v Dolní oblasti Vítkovic

Starý tradiční zvyk s upálením čarodějnice si připomněli také obyvatelé Vítkovic. Zábavné odpoledne plné her si nenechalo ujít mnoho malých čarodějek a čarodějů.

Děti hrály divadelní představení pro 600 žáků základních a středních škol i veřejnost

7. května 2024 14:08 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Více než 600 dětí ze základních a středních škol Ostravy se přišlo podívat do K-Tria na divadelní představení jejich vrstevníků. Detektivní příběh zahrály děti z divadelního klubu Disodor. Akce se konala pod záštitou místostarosty Radima Ivana.

Janáčkova filharmonie Ostrava bude mít nového šéfdirigenta. Daniel Raiskin už podepsal smlouvu

7. května 2024 13:52 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Daniel Raiskin se stane novým šéfdirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava. Tento zkušený ruský dirigent, který vede Slovenskou filharmonii, už s orchestrem podepsal smlouvu. I když oficiálně nastoupí až za dva roky, již v nadcházející sezoně začne s orchestrem intenzivně spolupracovat.

Otevřenou ventilačku bral zloděj za pozvání do bytu. Bral na co přišel

7. května 2024 12:20 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Důležitá zpráva přišla od ostravské policie. Podařilo se totiž zadržet zloděje, který by hlavně v době dovolených mohl napáchat velkou škodu. Ke vloupání do bytů totiž využíval okna otevřená na ventilaci.

Den Země v Ostravě nabídl poučení i zábavu
Vydáno 19. dubna 2024 16:03, Ostrava-město, Jiří Cileček
Ostrava oslavila Den Země. Návštěvníci zažili den plný zážitků, spojený s poznáváním světa kolem nás. Akci navštívili hlavně mateřské, základní a střední školy. Určena byla také veřejnosti.

zdroj foto: Magistrát města Ostravy

Den Země se v ostravských Komenského sadech slaví už více než 10 let.

Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu), náměstek primátora: "Tento typ akcí nabízí perfektní příležitost, jak nejen těm nejmenším, ale celým rodinám hravou formou ukázat a připomenout důležitost ochrany a péče o životní prostředí."
Petr Havránek, mluvčí Ostravy: "Hlavním organizátorem bylo Středisko volného času, Ostrava, příspěvková organizace, který tuto akci v Komenského sadech pořádá již více než deset let. Kromě jejich programu byly v největším ostravském parku také stany s nabídkou dalších účastníků programu, jako Odpaďáček, Loděnice, Ostravská univerzita v Ostravě, Farma Duběnka, Ostravské muzeum, Středisko volného času Zábřeh a také magistrátní týmy Tvoříme prostor a ZdravaOVA."

Na návštěvníky kromě vzdělávacích stanovišť čekalo také výtvarné tvoření nebo pohybové aktivity. Tradiční součástí Dne Země byla také výtvarná soutěž, jejímž letošním tématem je "Příroda krásná a tajemná". Do soutěže se přihlásili žáci z celkem 7 školských zařízení s 23 uměleckými díly.

Petr Havránek, mluvčí Ostravy: "Den Země má zajímavou historii. Za jeho vznikem stojí mírový aktivista John McConnell, který v roce 1969 navrhl na konferenci UNESCO v San Franciscu, aby byl stanoven den, který bude věnován Zemi a konceptu míru. Jako datum navrhl 21. březen, což je den, kdy je stejná délka dne i noci jak na severní, tak na jižní polokouli1. Později byl 22. dubna oficiálně potvrzen jako Den Země."

Tento den se slaví každoročně ve více než 193 zemích světa a je zaměřen na propagaci a podporu ochrany životního prostředí. V roce 1990 se k Americe připojil i zbytek světa a 22. duben se stal Mezinárodním dnem Země. Dnes se Den Země slaví i v České republice a zapojuje se více než miliarda lidí ve více než 193 státech světa. Stal se tak největším sekulárním svátkem, do kterého jsou zapojení lidé společně bez ohledu na původ, víru či národnost.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000042667/den-zeme-v-ostrave-nabidl-pouceni-i-zabavu