Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slezská Ostrava má na území přes 100 kamer, pomáhají zajišťovat bezpečí a pořádek

Ostrava-Slezská Ostrava |

Odhalení původců černých skládek, pomoc policii s dopadením zlodějů. Tomu všemu přispívají bezpečnostní i dopravní kamery. Slezská Ostrava jich má v obvodu už přes stovku a instalace dalších se chystají. Nepřetržitý dohled nad nimi má městská policie.

Slezská Ostrava ve spolupráci s městskou policií v posledních letech stále navyšuje počet bezpečnostních kamer.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Zatímco v roce 2015 byly na území Slezské Ostravy pouze čtyři bezpečnostní kamery, dnes je jich už 64. A společně s dopravními kamerami se na území Slezské Ostravy nalézá 103 kamer, které snímají veřejný prostor. My postupně navyšujeme počet těchto kamer. A to zejména na základě podnětů občanů, ale i městské policie, která nás upozorňuje na některá riziková místa."
Vladimír Lyčka (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: "Zrovna se nacházíme u jedné z nich, tady na křižovatce ulic Na Korunce, Na Liščině, Na Vyhlídce. Dále pak tady kousek na ulici Vývozní a také na ulici Technická. Dále tak na ulici Vančurova a na mateřské školce na Chrustově."

Kamery jsou pod nepřetržitým dohledem Městské policie Ostrava na dohledovém pracovišti Integrovaného výjezdového centra Slezská Ostrava a také na centrálním dohledovém pracovišti.

Marcel Pažický, MP Ostrava, vedoucí oblasti Slezská Ostrava: "Bezpečnostní kamery mají velmi silný účinek i z hlediska prevence. Kde byly v minulosti bezpečnostní kamery umístěny v rámci městského obvodu Slezská Ostrava, tak se v okolí snížila protiprávní činnost osob a zvýšilo se bezpečí."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Úkolem městského obvodu přitom není, jak já říkám, hrát si na nějakého velkého bratra, ale zajistit monitoring veřejného prostoru, umožnit městské policii, aby zachytila některé momenty, které jí umožní zajistit pohotovou odpověď na protiprávní jednání. A zároveň i uchovávat záznamy veřejného prostoru, které často umožňují dohledat pachatele trestné činnosti nebo přestupku."
Vladimír Lyčka (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: "Na letošní rok máme naplánováno pět bezpečnostních kamer. Dvě budou umístěny na Nové osadě v Heřmanicích, kde máme dětské nové hřiště a také workoutové hřiště. Dále pak bude umístěna nová kamera na ulici Bohumínské, naproti hasičské zbrojnice Muglinov. A dále pak budou umístěny dvě nové bezpečnostní kamery na nově vzniklé nebo rekonstruované lávce nad Bazaly."

Kamery v posledních letech pomáhají na Slezské hlavně s odhalováním původců černých skládek.

Vladimír Lyčka (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: "Dále bych chtěl také apelovat na všechny občany městského obvodu Slezská Ostrava, aby takový nadměrný odpad, který kolikrát umisťují vedle popelnic nebo zapuštěných a polozapuštěných kontejnerů, aby ho odváželi do sběrného dvora, který se nachází na Slezské Ostravě na ulici Československé armády 20, případně pak přímo do OZO, které se nachází v Ostravě-Kunčičkách."

Obvod má aktuálně ve správě 42 kamer a provoz jedné z nich vyjde na zhruba 25 tisíc korun ročně.

Nahlásit chybu


K tématu

Přepadli, zbili a okradli muže na ulici v Ostravě. K dopadení lupičů pomohly kamery

16. února 2024 16:16 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Pohotový a všímavý strážník obsluhující kamerový systém a bleskový zásah jeho kolegů v terénu. To pomohlo krátce po půlnoci zadržet dvojici lupičů v Ostravě, kteří přímo na ulici přepadli, zbili a okradli jiného muže. Opět se tak potvrdilo, že kamery v ulicích jsou velmi dobrým pomocníkem v boji s kriminalitou.

Ničitelé zastávky, hledaná dívka i původci černé skládky. Kamery v Ostravě pomáhají

23. ledna 2024 9:47 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Městský kamerový systém pomáhá nejen v boji s kriminalitou, ale i při zvyšování pocitu bezpečí v Ostravě. V první polovině ledna si díky kamerám strážníci připsali nalezení hledané dívky. Vypátrání původců černé skládky. I zajištění výtržníků, kteří se pokoušeli o bojové údery a kopy na zastávce MHD, kterou poničili.

Muž měl u sebe cizí peněženku a snažil se vybrat peníze z bankomatu v Ostravě

1. září 2023 7:41 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Počátkem týdne vyjížděli ostravští strážníci k případu neúspěšného pokusu výběru peněz z bankomatu na cizí platební karty. Podezřelého chování mladého muže u bankomatu si všiml strážník obsluhující kamerový systém. Ukázalo se, že muž má u sebe cizí peněženku.


Požár čapího hnízda v Albrechtičkách nepřežila čtyři mláďata

Dnes 19:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Čtyři jednotky hasičů se v neděli odpoledne zapojily do likvidace požáru čapího hnízda na sloupu vysokého napětí v Albrechtičkách na Novojičínsku. Požár bohužel nepřežila čtyři mláďata.

Z Barcelony šli i pro handicapovanou Natálku pěšky 2 350 kilometrů

Dva kamarádi z Nového Jičína, kteří se rozhodli překonat sami sebe, vyrazili pěšky z Barcelony zpět domů. Teď už jsou v cíli. 2 350 kilometrů za 75 dní zdolali i pro handicapovanou Natálku.

Cyklista se těžce zranil po pádu v Bikeparku Kopřivná

Dnes 18:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři spolu s horskou službou zasahovali u vážně zraněného cyklisty na Bruntálsku. Po těžkém pádu v Bikeparku Kopřivná byl několik minut v bezvědomí. Do nemocnice ho transportoval vrtulník.

Janovičtí si užili Den obce, hosty byli Kristína a Buty

Ve sportovním areálu v Janovicích se 1. června konal Den obce. Program byl sestaven pro všechny věkové kategorie. Na podiu vystoupili místní školáci, folklorní soubor i pozvaní hosté.

Na Den dětí se v Těrlicku konaly letní sportovní hry

Na hřišti v centru Těrlicka a v jeho okolí se konaly další letní sportovní hry. Spojené byly i se Dnem dětí.

Na Myslíku pořádali tradiční odpoledne pro děti

Den dětí patřil na Myslíku už tradičně zábavě pro celé rodiny. Nechyběly soutěže a malé i velké potěšila dakarská tatra.

Na florbalový turnaj v Hlučíně přijely týmy z Polska i Slovenska

Odborné učiliště a Praktická škola v Hlučíně pořádala florbalový turnaj. Mezinárodní podnik byl primárně určen pro žáky středních škol zařazených do speciálního vzdělávání.

V Karviné otevřeli nové dopravní hřiště, sloužit bude školám i veřejnosti

Nové dětské dopravní hřiště bylo slavnostně otevřeno. Děti tady najdou vše, co potřebují k získání praktických dovedností a znalostí týkající se bezpečnosti v silničním provozu. V reportáži se dozvíte podrobnosti k jeho užívání veřejností.

Městská policie ocenila své nejlepší a věrné pracovníky za rok 2023

Městská policie ocenila své pracovníky za věrnou službu, tedy ty, kteří v uniformě se znakem Nového Jičína strávili 20, 25 a 30 let. Současně vyhlásila nejlepší zaměstnance za rok 2023.

V Ostravě-Porubě vykvete 14 květinových luk. Novinkou jsou louky na Hl. třídě a u Oblouku

31. května 2024 15:22 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě začal výsev květinových luk. První z nich Poruba vysela už v roce 2021 na Francouzské ulici a okamžitě se stala fenoménem. Od té doby jich každým rokem přibývá.

Centrum Ostravy trápí vandalové. Ničí herní prvky, lavičky i zeleň

Centrální ostravský obvod stále řeší problémy s vandalismem. Bezohlední lidé si za svůj cíl vybírají dokonce i dětská hřiště, kde nedávno založili požár a poškodili tak unikátní herní prvek. Obvod pak musí investovat úsilí i peníze do oprav.

Porubský den bezpečí nabídl dynamické ukázky i výstavu techniky IZS a poprvé i Vězeňské služby

31. května 2024 14:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Na louce u Francouzské ulice se uskutečnil tradiční Porubský den bezpečí. Ten každoročně přiláká stovky lidí. Těší se zejména na dynamické ukázky nejrůznějších zásahů a techniku.

Primátor Ostravy pekl s náměstky bábovky. Akce "Dík náhradním rodinám" se koná po celé zemi

31. května 2024 9:38 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava se připojila k celostátní výzvě na podporu pěstounství "Dík náhradním rodinám." Primátor města Jan Dohnal proto se svými náměstky pekl bábovky a na to, aby se nepřipálily dohlížel známý šéfkuchař David Valíček.

V Porubě se uskutečnila už druhá komentovaná procházka. Tentokrát s arboristou

30. května 2024 15:13 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě začaly oblíbené tématicky zaměřené komentované procházky. První z nich zájemce zavedla na vítání ptačího zpěvu, druhá pak na procházku arboristou. Další se uskuteční na podzim.

Patnáctiletá jachtařka ze Slezské Ostravy vede Evropský pohár, čeká ji i mistrovství světa

Patnáctiletá jachtařka ze Slezské Ostravy je nejen členkou českého reprezentačního týmu, momentálně je také v čele tabulky Evropského poháru. Jachtingu se věnuje už devět let a úspěchy nesbírá jen v rámci Evropy. V červnu ji čeká dokonce mistrovství světa.

První zvířecí krematorium v kraji otevřeli ve Slezské Ostravě, zájem rychle roste

Ve Slezské Ostravě bylo slavnostně otevřeno první zvířecí krematorium v Moravskoslezském kraji. Zařízení nabízí důstojné rozloučení s téměř jakýmkoliv domácím mazlíčkem, a to až do 130 kilogramů. Samozřejmostí je individuální kremace i malá smuteční síň.

Slezská Ostrava má na území přes 100 kamer, pomáhají zajišťovat bezpečí a pořádek
Vydáno 21. března 2023 14:34, Ostrava-Slezská Ostrava, Jiří Cileček
Odhalení původců černých skládek, pomoc policii s dopadením zlodějů. Tomu všemu přispívají bezpečnostní i dopravní kamery. Slezská Ostrava jich má v obvodu už přes stovku a instalace dalších se chystají. Nepřetržitý dohled nad nimi má městská policie.

Slezská Ostrava ve spolupráci s městskou policií v posledních letech stále navyšuje počet bezpečnostních kamer.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Zatímco v roce 2015 byly na území Slezské Ostravy pouze čtyři bezpečnostní kamery, dnes je jich už 64. A společně s dopravními kamerami se na území Slezské Ostravy nalézá 103 kamer, které snímají veřejný prostor. My postupně navyšujeme počet těchto kamer. A to zejména na základě podnětů občanů, ale i městské policie, která nás upozorňuje na některá riziková místa."
Vladimír Lyčka (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: "Zrovna se nacházíme u jedné z nich, tady na křižovatce ulic Na Korunce, Na Liščině, Na Vyhlídce. Dále pak tady kousek na ulici Vývozní a také na ulici Technická. Dále tak na ulici Vančurova a na mateřské školce na Chrustově."

Kamery jsou pod nepřetržitým dohledem Městské policie Ostrava na dohledovém pracovišti Integrovaného výjezdového centra Slezská Ostrava a také na centrálním dohledovém pracovišti.

Marcel Pažický, MP Ostrava, vedoucí oblasti Slezská Ostrava: "Bezpečnostní kamery mají velmi silný účinek i z hlediska prevence. Kde byly v minulosti bezpečnostní kamery umístěny v rámci městského obvodu Slezská Ostrava, tak se v okolí snížila protiprávní činnost osob a zvýšilo se bezpečí."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Úkolem městského obvodu přitom není, jak já říkám, hrát si na nějakého velkého bratra, ale zajistit monitoring veřejného prostoru, umožnit městské policii, aby zachytila některé momenty, které jí umožní zajistit pohotovou odpověď na protiprávní jednání. A zároveň i uchovávat záznamy veřejného prostoru, které často umožňují dohledat pachatele trestné činnosti nebo přestupku."
Vladimír Lyčka (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: "Na letošní rok máme naplánováno pět bezpečnostních kamer. Dvě budou umístěny na Nové osadě v Heřmanicích, kde máme dětské nové hřiště a také workoutové hřiště. Dále pak bude umístěna nová kamera na ulici Bohumínské, naproti hasičské zbrojnice Muglinov. A dále pak budou umístěny dvě nové bezpečnostní kamery na nově vzniklé nebo rekonstruované lávce nad Bazaly."

Kamery v posledních letech pomáhají na Slezské hlavně s odhalováním původců černých skládek.

Vladimír Lyčka (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: "Dále bych chtěl také apelovat na všechny občany městského obvodu Slezská Ostrava, aby takový nadměrný odpad, který kolikrát umisťují vedle popelnic nebo zapuštěných a polozapuštěných kontejnerů, aby ho odváželi do sběrného dvora, který se nachází na Slezské Ostravě na ulici Československé armády 20, případně pak přímo do OZO, které se nachází v Ostravě-Kunčičkách."

Obvod má aktuálně ve správě 42 kamer a provoz jedné z nich vyjde na zhruba 25 tisíc korun ročně.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000036303/slezska-ostrava-ma-na-uzemi-pres-100-kamer-pomahaji-zajistovat-bezpeci-a-poradek