Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na Slezskoostravském hradě řádili čerti a démoni, sjeli se krampusáci z celé České republiky

Ostrava-Slezská Ostrava |  | Slezskoostravský expres

Na Slezskoostravském hradě měli v sobotu rej všichni krampusi, čerti, čarodějnice i další strašidelné bytosti. Ve Slezské Ostravě se takto krampusáci sešli poprvé, a nejen děti si díky tomu mohly užít nefalšovanou pekelnou zábavu.

Pradávná tradice alpských krampusů už dávno není jen doménou rakouských velehor. Strašidelné čertovské pochody a akce jsou dnes rozšířené do spousty dalších zemí a díky skupině Démoni CZ se dále rozšiřuje i na severní Moravě. Na Slezskoostravském hradě se pod jejich vedením sešli krampusáci z celé České republiky.

Martin Mazur, člen skupiny Démoni CZ: "V dnešní den jsme otevřeli poprvé Pekelný hrad na Selzskoostravském hradě. Jedná se o první ročník téhle akce a chceme lidem představit svět krampusů, svět démonů a takové to podsvětí, to pekelné zákoutí a jde nám hlavně o to, aby se děti nebály. Akce je udělaná tak, aby děti přišly, zjistily, že ten strach z těch čertů mít nemusí a de facto, aby se večer nepočurávaly a podobně."

Většina dětí byla statečná a čertů se opravdu nebála. Děti i jejich rodiče se s nimi naopak s radostí fotili a užívali si bohatý doprovodný program.

anketa: "Nejvíc se mi líbí ty programy, čerti. Je to tu hezké, je tu zábava, dají se tu koupit suvenýry a mě se to prostě hodně líbí."
anketa: "Líbili se mi čerti a bylo to tu moc hezké."
anketa: "Vyfotil jsem se s tím nejlepším čertem, co jsem tu viděl."
anketa: "Přivedlo mě to, že mám rád tu mystiku čertů a celou tu atmosféru, je to super. Proto jsem chtěl do toho syna, protože jsme řešili na Mikuláše krampusy a on se strašně bál, tak jsem mu chtěl říct, že je to vlastně jenom legrace, že to není nic strašného."

Na všechny návštěvníky čekala na Slezskoostravském hradě celodenní pekelná show. O ty nejmenší a nejbázlivější se postarali veselí čertíci s balonky a kouzly. Větší a nebojácnější čekalo množství jiných zajímavých aktivit.

Martin Mazur, člen skupiny Démoni CZ: "Máme tady pekelný kočár tažený koňským spřežením, který je bude vozit. Máme tady čtyřkolkou, kterou veze krampus, další krampusové je doprovází. Máme tady malování na tvář, jsou tady masky démonů, kteří komunikují s dětmi, jsou tady masky krampusů, kteří komunikují, a spousta a spousta jiných masek, jako jsou čarodějnice, černokněžníci a všichni s těma dětma mluvíme, bavíme se s nimi, rozdáváme bonbony a rozdáváme radost."
Hoblina Jana, členka skupiny Démoni CZ: "Já jsem s tímhle začala de facto čtyři roky zpátky, kdy jsem si poprvé malovala masky na obličej, ale bylo to opravdu časově náročné, takže jsme se domluvili a čekali a hledali tu pro mě nejvhodnější masku. Tady to mi přišlo jiné, protože ty děti se mé masky nebojí, reagují na to suprově, chtějí se objímat, fotit."
Banshee Julie, členka skupiny Démoni CZ: "Dostala jsem se k tomu přes kamaráda a už je to tak rok, moc mě to baví, jsou to super lidi a je to sranda."

Skupina z Orlové organizuje a účastní se mnoha dalších akcí a vystoupení. Pekelný hrad ve Slezské Ostravě byl ale speciální místem i obdobím. Tradičně se totiž podobné akce konají v podzimním a zimním období a nejčastěji 2. listopadu – na Dušičky.

Nahlásit chybu


K tématu

Poslední květnovou sobotu bude na Slezskoostravském hradě Den Slezské

16. května 2023 15:43 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezská Ostrava se připravuje na 16. ročník akce Den Slezské. Celodenní kulturně společenská akce se tradičně zaměří na rodiny s dětmi, ale zváni jsou všichni obyvatelé. Na akci nebude chybět ani mezinárodní kulinářská soutěž o Slezský bigos. Vstup na akci zůstává tradičně bezplatný.

Studentský Malájes Ostrava bavil na Slezskoostravském hradě všechny generace

16. května 2023 9:33 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Studenti Vysoké školy báňské a Ostravské univerzity uspořádali další ročník studentského majálesu. Ten proběhl na Slezskoostravském hradě, poprvé ve víkendovém termínu. V programu bylo 17 vystoupení a zhruba 10 hodin hudby i doprovodného programu.

Den Slezské bavil na hradě hlavně rodiny s dětmi

30. května 2023 10:58 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezskoostravský hrad ožil o víkendu tradiční akcí Den Slezské. Na programu byly vystoupení dětí z mateřských a základních škol, koncerty známých kapel i soutěž ve vaření Slezského bigosu. Program cílil hlavně na rodiny s dětmi, které přišly opravu v hojném počtu.


Opavské Senior taxi už má 1300 zaregistrovaných klientů. Služba je mezi seniory velmi oblíbená

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

Hasiči kličkovali Novým Jičínem, testovali průjezd ulic

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Majitelé s dobrovolníky společně zachránili a rekonstruují zlatorudnou chalupu v Suché Rudné

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Dívka spadla z koně, muž se poranil bruskou, dalšího našli v kolejišti

Dnes 9:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali ve středu u několika velmi vážných úrazů na několika místech Moravskoslezského kraje. Vyjížděly k nim pozemní posádky a startoval také vrtulník letecké záchranné služby.

Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Včera 10:38 | Ostrava-Vítkovice | Jiří Cileček

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Historická rekonstrukce v Zábřehu připomněla osvobozování Ostravy

7. května 2024 13:59 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Jak se ke konci druhé světové války osvobozovala Ostrava mohli díky ukázky s využitím těžké techniky vidět návštěvníci sobotní Bojové cesty. Jednalo se součást třídenního programu, který připomínal postup 1. Československé tankové brigády.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Oblíbené Dny Fajne rodiny nabídnou v Ostravě stovky akcí

Včera 11:20 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Dny Fajne rodiny organizuje město Ostrava už popáté. V pěti týdnech, od 15. května do 16. června, nabídnou pestrou paletu nejrůznějších prorodinných aktivit, které pobaví a zaujmou všechny generace. Do přípravy se zapojilo na padesát organizací a spolků. Cílem akce je poskytnout rodinám možnost smysluplného a zábavného trávení společného času.

Architektonická perla Ostravy otevřela veřejnosti, Vila Grossmann vrátí návštěvníky do první republiky

V Ostravě povstala z popela architektonická perla – památkově chráněná Grosmannova vila. Její rekonstrukce trvala více než dva roky a vila byla veřejnosti zpřístupněna letos v dubnu, sto let od její kolaudace. Na návštěvníky z ní dýchne atmosféra první republiky.

Zábavné odpoledne pro malé čarodějky a čaroděje v Dolní oblasti Vítkovic

Starý tradiční zvyk s upálením čarodějnice si připomněli také obyvatelé Vítkovic. Zábavné odpoledne plné her si nenechalo ujít mnoho malých čarodějek a čarodějů.

Děti hrály divadelní představení pro 600 žáků základních a středních škol i veřejnost

7. května 2024 14:08 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Více než 600 dětí ze základních a středních škol Ostravy se přišlo podívat do K-Tria na divadelní představení jejich vrstevníků. Detektivní příběh zahrály děti z divadelního klubu Disodor. Akce se konala pod záštitou místostarosty Radima Ivana.

Janáčkova filharmonie Ostrava bude mít nového šéfdirigenta. Daniel Raiskin už podepsal smlouvu

7. května 2024 13:52 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Daniel Raiskin se stane novým šéfdirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava. Tento zkušený ruský dirigent, který vede Slovenskou filharmonii, už s orchestrem podepsal smlouvu. I když oficiálně nastoupí až za dva roky, již v nadcházející sezoně začne s orchestrem intenzivně spolupracovat.

Otevřenou ventilačku bral zloděj za pozvání do bytu. Bral na co přišel

7. května 2024 12:20 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Důležitá zpráva přišla od ostravské policie. Podařilo se totiž zadržet zloděje, který by hlavně v době dovolených mohl napáchat velkou škodu. Ke vloupání do bytů totiž využíval okna otevřená na ventilaci.

Na Slezskoostravském hradě řádili čerti a démoni, sjeli se krampusáci z celé České republiky
Vydáno 13. března 2024 11:15, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Na Slezskoostravském hradě měli v sobotu rej všichni krampusi, čerti, čarodějnice i další strašidelné bytosti. Ve Slezské Ostravě se takto krampusáci sešli poprvé, a nejen děti si díky tomu mohly užít nefalšovanou pekelnou zábavu.

Pradávná tradice alpských krampusů už dávno není jen doménou rakouských velehor. Strašidelné čertovské pochody a akce jsou dnes rozšířené do spousty dalších zemí a díky skupině Démoni CZ se dále rozšiřuje i na severní Moravě. Na Slezskoostravském hradě se pod jejich vedením sešli krampusáci z celé České republiky.

Martin Mazur, člen skupiny Démoni CZ: "V dnešní den jsme otevřeli poprvé Pekelný hrad na Selzskoostravském hradě. Jedná se o první ročník téhle akce a chceme lidem představit svět krampusů, svět démonů a takové to podsvětí, to pekelné zákoutí a jde nám hlavně o to, aby se děti nebály. Akce je udělaná tak, aby děti přišly, zjistily, že ten strach z těch čertů mít nemusí a de facto, aby se večer nepočurávaly a podobně."

Většina dětí byla statečná a čertů se opravdu nebála. Děti i jejich rodiče se s nimi naopak s radostí fotili a užívali si bohatý doprovodný program.

anketa: "Nejvíc se mi líbí ty programy, čerti. Je to tu hezké, je tu zábava, dají se tu koupit suvenýry a mě se to prostě hodně líbí."
anketa: "Líbili se mi čerti a bylo to tu moc hezké."
anketa: "Vyfotil jsem se s tím nejlepším čertem, co jsem tu viděl."
anketa: "Přivedlo mě to, že mám rád tu mystiku čertů a celou tu atmosféru, je to super. Proto jsem chtěl do toho syna, protože jsme řešili na Mikuláše krampusy a on se strašně bál, tak jsem mu chtěl říct, že je to vlastně jenom legrace, že to není nic strašného."

Na všechny návštěvníky čekala na Slezskoostravském hradě celodenní pekelná show. O ty nejmenší a nejbázlivější se postarali veselí čertíci s balonky a kouzly. Větší a nebojácnější čekalo množství jiných zajímavých aktivit.

Martin Mazur, člen skupiny Démoni CZ: "Máme tady pekelný kočár tažený koňským spřežením, který je bude vozit. Máme tady čtyřkolkou, kterou veze krampus, další krampusové je doprovází. Máme tady malování na tvář, jsou tady masky démonů, kteří komunikují s dětmi, jsou tady masky krampusů, kteří komunikují, a spousta a spousta jiných masek, jako jsou čarodějnice, černokněžníci a všichni s těma dětma mluvíme, bavíme se s nimi, rozdáváme bonbony a rozdáváme radost."
Hoblina Jana, členka skupiny Démoni CZ: "Já jsem s tímhle začala de facto čtyři roky zpátky, kdy jsem si poprvé malovala masky na obličej, ale bylo to opravdu časově náročné, takže jsme se domluvili a čekali a hledali tu pro mě nejvhodnější masku. Tady to mi přišlo jiné, protože ty děti se mé masky nebojí, reagují na to suprově, chtějí se objímat, fotit."
Banshee Julie, členka skupiny Démoni CZ: "Dostala jsem se k tomu přes kamaráda a už je to tak rok, moc mě to baví, jsou to super lidi a je to sranda."

Skupina z Orlové organizuje a účastní se mnoha dalších akcí a vystoupení. Pekelný hrad ve Slezské Ostravě byl ale speciální místem i obdobím. Tradičně se totiž podobné akce konají v podzimním a zimním období a nejčastěji 2. listopadu – na Dušičky.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000042012/na-slezskoostravskem-hrade-radili-certi-a-demoni-sjeli-se-krampusaci-z-cele-ceske-republiky